Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Wszyscy lubimy placki z jabłkami. Możemy je robić tak jak naleśniki, tylko dodać więcej mąki, aby ciasto było gęstsze. A możemy mleko zastąpić jogurtem naturalnym. Jabłka możemy dodać bezpośrednio do ciasta. Ale jabłka możemy też dodać dopiero w trakcie smażenia placków. Nie tracą one wówczas swojej chrupkości. Robiłam już podobnie przy placuszkach z truskawkami. Placuszki wychodzą bardzo delikatne w smaku. Najlepiej smakują polane syropem klonowym 🙂

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

SKŁADNIKI :

  • 250g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • Szczypta cynamonu,
  • 1 jabłko

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy z niego gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, cukier waniliowy i cukier puder oraz roztopione masło. Mieszamy je razem łyżką lub rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.




Najlepiej przesiać je przez sitko wówczas placki będą bardziej puszyste. Mieszamy składniki do połączenia, nie dłużej. Im krócej mieszamy tym placki będą bardziej puszyste.

Rozgrzewamy patelnię, a najlepiej taką na której można smażyć bez tłuszczu. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placki na rumiano z jednej strony – około 1,5 minuty. W połowie czasu smażenia z pierwszej strony układamy 2-3 plasterki jabłka. Placki obracamy i dosmażamy na drugiej stronie – około 1-2 minuty. Placki smażymy na wolnym ogniu. Podajemy je polane syropem klonowym lub miodem. Jako dodatek możemy podać także bitą śmietanę.

Życzę smacznego  🙂

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij