Ołatki z jabłkami

Przepis na te placki pochodzi z książki sprzed 30 lat. Słowo ołatki oznacza po prostu placki. Bardzo ciekawił mnie dodatek zsiadłego mleka w tych plackach. Często ścieram jabłko do placuszków, ale zazwyczaj używam zwykłego mleka. Placki te po oprószeniu cukrem pudrem mają słodko-kwaśny smak, a to za sprawą zsiadłego mleka właśnie. Szybko się je przygotowują, będą idealne na śniadanie, polecam 🙂

Składniki:

 

  • 40 dag  jabłek (2 jabłka),
  • 2  jajka,
  • 2 szklanki zsiadłego  mleka,
  • 2 i 1/4 szklanki  mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki  soli,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy mikserem aż do powstania puszystej masy. Następnie dolewamy zsiadłe mleko, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.




Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Są smaczne zarówno na ciepło i na zimno. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij