Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem

Pyszne i zdrowe placuszki, które możemy podać na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać rózgą kuchenną. Są puszyste, a jednocześnie wilgotne. Smażą się bardzo dobrze, aczkolwiek trzeba je smażyć nieco ostrożniej niż zwykłe placuszki na mące pszennej.

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 150g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru),
  • ½ szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 średnie jabłko,
  • Szczypta cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • Płatki migdałów, puder z ksylitolu (lub cukier puder),
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Płatki owsiane mielimy w blenderze kielichowym na mąkę. Można użyć gotowej mąki owsianej.

Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt oraz ksylitol i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko i mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy oprószone pudrem i posypane płatkami migdałów.

Z tych proporcji wyjdzie około 8-9 placuszków.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ksylitol można zastąpić cukrem.

2) Jedna porcja placków zawiera około 370kcal. W tym:

  • węglowodany – 40,9g,
  • białko – 10,8g,
  • tłuszcz – 20,6g,
  • błonnik – 3,9g.

Placki proponuję podać na drugie śniadanie.

3) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem





2 komentarzy

  1. Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej 2000 lub pełnoziarnistej typu 1850 pszennej bo takie akurat mam ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij