Racuchy drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to mój smak dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często w okresie jesienno-zimowym. Zjadaliśmy jeszcze ciepłe, takie były najlepsze 🙂 Kontynuuje tę tradycję i robię je najczęściej na kolację lub deser po obiedzie, a zwłaszcza w taki pochmurny dzień jaki dziś. Całe szczęście jabłka są dostępne przez cały rok więc można je smażyć na okrągło.

Drożdżowe racuchy mają całkiem inny smak od placuszków jabłkowych. Są mięciutkie, puchate. Ale z ciastem drożdżowym niestety jest więcej zachodu, bo musimy je zarobić, a później czekać aż wyrośnie. Jeśli będziecie mieli troszkę czasu to namawiam Was gorąco do przygotowania tych racuchów. Do ciasta możecie dodać 1-2 łyżki rodzynek co ja bardzo często czynię. Racuchy posypuję grubą warstwą cukru pudru 🙂 Zostawiam Was z przepisem, a ja idę znowu je smażyć 😉

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • 30g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 500g mąki,
  • Szczypta soli,
  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z solą i przekładamy do miski. W mące robimy wgłębienie i wkruszamy tam drożdże. Drożdże zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy je ½ szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do zawartości miski dodajemy jajko i pozostałe mleko, mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, krótko mieszamy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny – do podrośnięcia ciasta.

Rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni. Łyżkę maczamy w gorącej wodzie lub w gorącym oleju i nabieramy porcję ciasta. Wkładamy ją na olej, po chwili ciasto powinno odkleić się od łyżki. Racuszki smażymy na średnim ogniu. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo racuchy spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo racuchy będą chłonęły tłuszcz.

Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy je oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

10 komentarzy

  1. Pyszne, właśnie zjedliśmy je na kolacje 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      miło mi 🙂 cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Bardzo smaczne, dzisiaj robiłam, już nic nie zostało. Polecam

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 🙂

  3. Wyszły pyszne, dziękuję za przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      cieszę się, że smakują 😉

  4. Pyszneeee 🙂

    BD554453-E830-4B63-A826-E51669D365D7

    • cukiereczek cukiereczek

      MiJa wyglądają pysznie 😉

  5. Serdecznie polecam. Sa pyszne 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Sylwia cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij