Ciasta z rabarbarem

Rabarbar to jedno z pierwszych pojawiających się wiosennych warzyw. Tak, dobrze czytacie - rabarbar to warzywo. Rabarbar wywodzi się z Azji Środkowej. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Ma kwaskowy, cierpki smak. Możemy spotkać rabarbar koloru zielonego, różowego czy czerwonego. Im czerwieńszy - tym słodszy. Stosowany jest w kuchni do wypieków, a przede wszystkim jako główny składnik kompotów. Kompot z rabarbaru świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Bardzo dobre są konfitury rabarbarowe albo placuszki z dodatkiem rabarbaru. Z jego pomocą możemy przygotować także pyszne sosy do mięs. Rabarbar ma wiele właściwości leczniczych. Jest źródłem witaminy A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.

Majową porą w mojej kuchni pachnie pysznymi ciastami z rabarbarem. Zobaczcie moje propozycje na ciasta z wykorzystaniem rabarbaru:

KRUCHE Z RABARBAREM, BEZĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Jestem wielbicielką smaków słodko-kwaśnych dlatego uwielbiam wszelkie ciasta z bezą. Kwaskowatość rabarbaru w tym cieście przełamuje właśnie beza. Do tego mamy maślane kruche ciasto i chrupiące płatki migdałów - mówię Wam, to niebo w gębie.

KRUCHE Z RABARBAREM I MARCEPANEM

Kruche ciasto z rabarbarem, ale w innej wersji. Tym razem nie mamy bezy, ale rabarbar zatopiony pomiędzy warstwami kruchego ciasta, które ścieramy na tarce. Ciasto ma pyszny maślany smak. Ale kropkę "nad i" stanowi tutaj marcepan. Szczerze powiem, że to jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam!

PUSZYSTE CIASTO Z RABARBAREM

Bardzo puszyste i maślane ciasto, zwieńczone kwaskowatym rabarbarem. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Będzie w sam raz, gdy nie mamy dużo czasu na pieczenie ciasta. Wszystkie składniki na to ciasto na pewno macie w domu.

BISZKOPT Z GALARETKĄ RABARBAROWĄ I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ

Pomiędzy dwoma warstwami biszkoptu mamy galaretkę przygotowaną z rabarbaru. Ciasto wieńczy śmietankowa pianka. Ciasto jest bardzo kremowe i delikatne. Będzie idealne na letni deser.

2 komentarzy

  1. Robiłam to puszyste z rabarbarem, wyszło super ::) Jutro zabieram się za to z bezą

    • cukiereczek cukiereczek

      Dorka, bardzo mi miło 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij