Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mam dla Was dzisiaj pyszne ciasto z rabarbarem. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam. Jest jednocześnie słodkie i kwaśne, a to zasługa marcepanu, który minimalizuje kwaskowatość rabarbaru. Przede wszystkim jest to ciasto kruche, a więc jedno z moich ulubionych.
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, najdłuższą czynnością jest starcie ciasta na tarce. Ale uwierzcie mi, że warto się chwilkę pomęczyć, bo ciasto jest przepyszne.
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, najdłuższą czynnością jest starcie ciasta na tarce. Ale uwierzcie mi, że warto się chwilkę pomęczyć, bo ciasto jest przepyszne.
Składniki:
- 350g mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
- 3 duże żółtka,
- 200g zimnego masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 150g drobnego cukru do wypieków,
- szczypta soli,
- 1kg rabarbaru,
- 200g marcepanu
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, szczyptę soli oraz cukier i cukier waniliowy, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy na 3 równe kule i wkładamy do zamrażarki na minimum godzinę. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Marcepan kroimy w paski. Formę o wymiarach 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Można go delikatnie posmarować masłem.
Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i 2 kule ścieramy na spód na tarce na grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy, wykładamy na nie marcepan. Na marcepanie kładziemy rabarbar. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Beate K.
Pani Beate pisze: “zrobilam wlasnie to ciasto, jest wspaniale !!!!”
Witam,
a bez marcepanu wyjdzie? Nawet nie wiem, gdzie się go kupuje? Ew. czym zastąpić?
I drugie pytanie – czym zastąpić mąkę kukurydzianą, jeśli nie mam?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!
Marcepan można pominąć. Ja kupuję marcepan w Lidlu. A mąkę kukurydzianą proszę zastąpić ewentualnie mąką ziemniaczaną 😃