Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Mam dla Was dzisiaj pyszne ciasto z rabarbarem. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam. Jest jednocześnie słodkie i kwaśne, a to zasługa marcepanu, który minimalizuje kwaskowatość rabarbaru. Przede wszystkim jest to ciasto kruche, a więc jedno z moich ulubionych.
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, najdłuższą czynnością jest starcie ciasta na tarce. Ale uwierzcie mi, że warto się chwilkę pomęczyć, bo ciasto jest przepyszne.
Składniki:
- 350g mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
- 3 duże żółtka,
- 200g zimnego masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 150g drobnego cukru do wypieków,
- szczypta soli,
- 1kg rabarbaru,
- 200g marcepanu
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, szczyptę soli oraz cukier i cukier waniliowy, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto dzielimy na 3 równe kule i wkładamy do zamrażarki na minimum godzinę. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Marcepan kroimy w paski. Formę o wymiarach 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Można go delikatnie posmarować masłem.
Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i 2 kule ścieramy na spód na tarce na grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy, wykładamy na nie marcepan. Na marcepanie kładziemy rabarbar. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Beate K.
Pani Beate pisze: “zrobilam wlasnie to ciasto, jest wspaniale !!!!”