Rabarbar to jedno z pierwszych pojawiających się wiosennych warzyw. Tak, dobrze czytacie - rabarbar to warzywo. Rabarbar wywodzi się z Azji Środkowej. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Ma kwaskowy, cierpki smak. Możemy spotkać rabarbar koloru zielonego, różowego czy czerwonego. Im czerwieńszy - tym słodszy. Stosowany jest w kuchni do wypieków, a przede wszystkim jako główny składnik kompotów. Kompot z rabarbaru świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Bardzo dobre są konfitury rabarbarowe albo placuszki z dodatkiem rabarbaru. Z jego pomocą możemy przygotować także pyszne sosy do mięs. Rabarbar ma wiele właściwości leczniczych. Jest źródłem witaminy A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Majową porą w mojej kuchni pachnie pysznymi ciastami z rabarbarem. Zobaczcie moje propozycje na ciasta z wykorzystaniem rabarbaru:
KRUCHE Z RABARBAREM, BEZĄ I PŁATKAMI MIGDAŁÓW
Jestem wielbicielką smaków słodko-kwaśnych dlatego uwielbiam wszelkie ciasta z bezą. Kwaskowatość rabarbaru w tym cieście przełamuje właśnie beza. Do tego mamy maślane kruche ciasto i chrupiące płatki migdałów - mówię Wam, to niebo w gębie.
KRUCHE Z RABARBAREM I MARCEPANEM
Kruche ciasto z rabarbarem, ale w innej wersji. Tym razem nie mamy bezy, ale rabarbar zatopiony pomiędzy warstwami kruchego ciasta, które ścieramy na tarce. Ciasto ma pyszny maślany smak. Ale kropkę "nad i" stanowi tutaj marcepan. Szczerze powiem, że to jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam!
PUSZYSTE CIASTO Z RABARBAREM
Bardzo puszyste i maślane ciasto, zwieńczone kwaskowatym rabarbarem. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Będzie w sam raz, gdy nie mamy dużo czasu na pieczenie ciasta. Wszystkie składniki na to ciasto na pewno macie w domu.
BISZKOPT Z GALARETKĄ RABARBAROWĄ I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ
Pomiędzy dwoma warstwami biszkoptu mamy galaretkę przygotowaną z rabarbaru. Ciasto wieńczy śmietankowa pianka. Ciasto jest bardzo kremowe i delikatne. Będzie idealne na letni deser.
Robiłam to puszyste z rabarbarem, wyszło super ::) Jutro zabieram się za to z bezą
Dorka, bardzo mi miło 🙂