Domowy Chikker

Chikker to pyszna kanapka, którą znajdziecie w jednej z sieci fast-foodów. Co powiecie na taki fast food w domowej wersji? Jest pysznie!

W mojej kanapce znajdziecie:

  • miękką i puszystą domową bułeczkę drożdżową,
  • soczyste kąski z kurczaka marynowane najpierw w maślance, a następnie panierowane w płatkach kukurydzianych,
  • oraz pyszny sosik i liść sałaty.
Domowy Chikker

Domowy Chikker

Więcej przepisów na wytrawne bułeczki

Domowy Chikker

Domowy Chikker

Soczyste i chrupiące kąski kurczaka z pysznym sosem majonezowo-ketchupowym skryte w mięciutkiej i puszystej bułeczce. To jest pyszne!

Domowy Chikker

Składniki (12 porcji):

  • BUŁKI (12 sztuk):
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki mleka w proszku,
  • 1 i 1/2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 60g masła,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 500g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek,
  • sezam do posypania bułeczek,
  • MIĘSO:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 200g maślanki,
  • płatki kukurydziane do panierowania,
  • SOS:
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka koperku posiekanego,
  • 2 pokrojone drobno ogórki konserwowe,
  • pół średniej czerwonej cebuli pokrojone drobno,
  • DODATKOWO:
  • sałata karbowana
Domowy Chikker

Domowy Chikker

Przygotowanie:

SOS: Składniki sosu mieszamy ze sobą. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

BUŁKI: Szklanka o pojemności 250ml. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. W wodzie rozpuszczamy mleko w proszku. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cukier  i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajko ucieramy mikserem. Dodajemy rozczyn, wodę z mlekiem w proszku, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło.  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 równych części (po około 77g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 40 minut do ponownego podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 17 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy.

MIĘSO: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie fileciki. Maślankę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Maślanka powinna zakryć mięso.

Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy na drobno za pomocą wałka.

Kotlety z kurczaka wyjmujemy z maślanki i od razu obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy je około 20-22 minuty w 180 stopniach, góra-dół, aż do zarumienia.

ZŁOŻENIE BUŁEK: Każdą bułek kroimy na pół, ale nie do końca. Bułeczka powinna zostać złączona. Obie części bułki smarujemy sosem. W środek wkładamy kawałek mięsa i liść sałaty. Gdyby kanapka nie trzymała się zgrabnie to możemy w nią włożyć wykałaczkę. Podajemy od razu. Smacznego!

Domowy Chikker

Domowy Chikker

Jeśli przygotujesz domowe Chikkery to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź