Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z prażonymi jabłkami, podane z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu to nasz jesienny comfort food. Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast. Coś się więc dziwić, że przepadam także za naleśnikami w takim wydaniu (czy bułeczkami z jabłkami i bitą śmietaną)?

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszności z jabłkami.

W tych naleśnikach fajne jest to, że prażone jabłka możesz przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem do kilku dni. Możesz użyć także gotowych jabłek prażonych ze słoika. Proponuje Wam dzisiaj nowy, ciekawy sposób ich zwijania. Dzięki takiemu zwinięciu naleśnika prezentuje się on bardziej puszyście.

Naleśniki z jabłkami możesz podać jako obiad na słodko, śniadanie czy kolację. Dla fanów takich jabłkowych smaków polecam również przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży.

Naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną

Naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną

Z czym podać naleśniki z jabłkami?

Najchętniej zjadam je z bitą śmietaną. Ale podsuwam Wam kilka propozycji fajnych dodatków, które będą pasowały do tych naleśników:

  1. Sos toffi - w rondelku umieszczamy pół szklanki śmietany kremówki i pół szklanki cukru trzcinowego. Podgrzewamy je na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Staramy się często mieszać.
  2. Sos karmelowy lub kajmak - sos przygotujesz według TEGO przepisu.
  3. Sos waniliowy - według TEGO przepisu - czyli pyszny sos budyniowy.
  4. Bita śmietana i starta czekolada
  5. Sos czekoladowy - zagotowujemy 200g śmietanki kremowej 30% lub 36% i dodajemy 100g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej. Odstawiamy na 3 minuty. Następnie mieszamy do połączenia.
  6. Nutella - przełóż ją do miseczki i podgrzej przez kilka sekund w mikrofali, aby otrzymać sos czekoladowy.
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Więcej przepisów na naleśniki na słodko

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Smak jesieni, smak dzieciństwa zamknięty w naleśniku. Obowiązkowo z dodatkiem bitej śmietany.

Naleśniki z jabłkami

Składniki (10-12 sztuk):

  • NALEŚNIKI (10 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • olej do smażenia,
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 1 kg jabłek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • sok z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • BITA ŚMIETANA:
  • 200g śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

BITA ŚMIETANA: Aby śmietana ubiła się nam dobrze to musi być dobrze schłodzona. Przekładamy ją do naczynia razem z cukrem pudrem i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania gęstej i puszystej masy.

Na czas przygotowania naleśników ubitą śmietanę chowamy do lodówki.

NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Cukier proponuje dodawać stopniowo, najpierw tylko 1-2 łyżki, w zależności od słodyczy jabłek. Jabłka zagotowujemy i prażymy bez przykrycia około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, rozpadną się i zrobią gęste. Gdyby jabłka były suche, a jeszcze się nie rozpadły to podlewamy je odrobiną wody.

* Do naleśników polecam użyć odmian jabłek przeznaczonych do wypieków tj. szarej renety lub antoniówki.

Przygotowanie prażonych jabłek

Przygotowanie prażonych jabłek

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Po tym czasie na rozgrzanej patelni  smażymy cienkie naleśniki.

Smażenie naleśników

Smażenie naleśników

Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy


Chcę Wam zaproponować nowy, ciekawy sposób zwijania naleśników. Na talerzu układamy naleśnika. Składamy go na pół i smarujemy porcją wystudzonego nadzienia jabłkowego. Naleśnika zwijamy.

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki podajemy z dodatkiem bitej śmietany. Można je oprószyć odrobiną cukru pudru wymieszanego z cynamonem.

Życzę smacznego!

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Jeśli przygotujesz naleśniki z jabłkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź