Naleśniki serowo-orzechowe

Uwielbiam przygotowywać nowe nadzienia do naleśników. Na blogu znajdziecie mnóstwo propozycji na słodkie i wytrawne naleśniki. Pomysł na dzisiejsze naleśniki znalazłam w książce Kuchnia Neli Rubinstein. Nadzienie to zmielone orzechy włoskie i zmielony twaróg wzbogacony skórką z cytryny. Naleśniki przygotowane są na bazie śmietany. Są delikatniejsze podczas smażenia niż moje tradycyjne naleśniki. Są naprawdę smaczne. Naleśniki serowo-orzechowe smakują pysznie więc i Wam je polecam na deser lub obiad na słodko 🙂

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • NALEŚNIKI (7 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 40g cukru (4 łyżki),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¾ szklanki śmietany 18%,
  • NADZIENIE:
  • ½ szklaki mielonych orzechów włoskich (75g),
  • ¾ szklanki sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (200g),
  • ½ łyżki skórki startej z cytryny,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 2 i ½ łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • Olej lub smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienie. Naleśniki zwijamy bądź składamy.

Życzę smacznego!

Naleśniki serowo-orzechowe

Naleśniki serowo-orzechowe





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij