Naleśniki serowo-orzechowe

Uwielbiam przygotowywać nowe nadzienia do naleśników. Na blogu znajdziecie mnóstwo propozycji na słodkie i wytrawne naleśniki. Pomysł na dzisiejsze naleśniki znalazłam w książce Kuchnia Neli Rubinstein. Nadzienie to zmielone orzechy włoskie i zmielony twaróg wzbogacony skórką z cytryny. Naleśniki przygotowane są na bazie śmietany. Są delikatniejsze podczas smażenia niż moje tradycyjne naleśniki. Są naprawdę smaczne. Naleśniki serowo-orzechowe smakują pysznie więc i Wam je polecam na deser lub obiad na słodko 🙂

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • NALEŚNIKI (7 sztuk):
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 40g cukru (4 łyżki),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¾ szklanki śmietany 18%,
  • NADZIENIE:
  • ½ szklaki mielonych orzechów włoskich (75g),
  • ¾ szklanki sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (200g),
  • ½ łyżki skórki startej z cytryny,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 2 i ½ łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • Olej lub smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienie. Naleśniki zwijamy bądź składamy.

Życzę smacznego!

Naleśniki serowo-orzechowe

Naleśniki serowo-orzechowe





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź