Naleśniki szarlotkowe

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby naleśników. Do moich ulubionych należą naleśniki z powidłami śliwkowymi oraz z różnymi dżemami i bitą śmietaną.

Moim zdaniem takie naleśniki to obowiązkowa propozycja na jesienny obiad na słodko. Wówczas jabłka są najsmaczniejsze. Choć możemy je przygotowywać przez okrągły rok. Naleśniki zapieczone pod warstwą śmietanki i bezą smakują rewelacyjnie, spróbujcie 😉

Naleśniki szarlotkowe

Naleśniki szarlotkowe

SKŁADNIKI :

  • 7 naleśników,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • Szczypta cynamonu,
  • WARSTWA ŚMIETANOWA:
  • 300ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru,
  • BEZA:
  • 3 białka jaj,
  • Szczypta soli,
  • 1 budyń waniliowy (40g),
  • 2,5 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do jabłek dodajemy cukier oraz podlewamy je odrobiną wodą i dusimy 20-30 minut, aż powstanie gęsty jabłkowy mus. Powstały mus studzimy. Następnie każdy z naleśników smarujemy porcją jabłkowego puree i zwijamy go w rulon. Nadziane naleśniki układamy w dużej prostokątnej formie żaroodpornej.




Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy nią naleśniki. Całość zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Całość delikatnie łączymy z budyniem. Pianę z białek wykładamy na podpieczone naleśniki i zapiekamy jeszcze 10-15 minut aż beza się zarumieni.




Po upieczeniu warto poczekać 15-30 minut aż zapiekanka lekko przestygnie wówczas będzie się dobrze kroiła.

Smacznego 🙂

Uwaga:

  • Ilość cukru w masie jabłkowej zależy od słodkości jabłek. Możemy dodać go więcej lub mniej, w zależności od smaku.
  • Możemy użyć budyniu z cukrem. Wówczas do piany z białek nie dodajemy już cukru.
  • Zamiast przygotowywać masę jabłkową możemy użyć około 600g prażonych jabłek ze słoika.
  • Naleśniki możemy przygotować z tego przepisu:

1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 3 jajka, szczypta soli, 1 łyżka cukru – wszystkie składniki zmiksować i smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju.

Naleśniki szarlotkowe

Naleśniki szarlotkowe

 

Naleśniki szarlotkowe

Naleśniki szarlotkowe

 

6 komentarzy

  1. Nalesniki z.przepisu wyszly obłedne

    IMG_20171031_093830

    • cukiereczek cukiereczek

      Katarzyna, jestem pod wrażeniem 🙂 wyglądają przepięknie 🙂

  2. Przepyszne !

    IMG_20171102_103846_640

    • cukiereczek cukiereczek

      Super podane 🙂 Monika, wyszły Ci przepiękne, brawo 🙂

  3. Wspaniałe naleśniki szarlotkowe, są przepyszne i szybko znikają ze stołu.
    POLECAM na pewno jeszcze je upiekę.

    naleniki

    • cukiereczek cukiereczek

      Irenaduma narobiłaś mi smaka na te naleśniki 🙂 Wyglądają pysznie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij