Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Jaki jest najlepszy pomysł na obiad na słodko? Oczywiście zapiekane naleśniki. A nadziane serem i zapieczone w kremowym sosie budyniowym to już w ogóle petarda! Zapraszam na rozpływające się w ustach zapiekane naleśniki, które kochają dzieci i dorośli. Smakują pysznie na ciepło i na zimno.

TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na obiad na słodko.

Nadzienie serowe do naleśników to ser z wiaderka połączony z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem, wzbogacony o dodatek rodzynek. W tym przepisie ubijam osobno białko, aby nadzienie było lekkie i kremowe niczym puch. Zamiast sera z wiaderka sprawdzi się także twaróg w kostce. Trzeba go tylko zmielić, rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę.

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Sos, którym zalewam naleśniki przed pieczeniem, to sos powstały z połączenia mleka, kwaśnej śmietany, jajka i cukru. Jest płynny, ale po zapieczeniu zastyga i wygląda niczym lekki budyń. Sos ten sprawia, że naleśniki nie są twarde ani suche. Są za to mięciutkie w środku i na zewnątrz.

Do naleśników z serem bardzo lubię podawać świeże owoce jagodowe. A wierzch naleśników przed podaniem oprószam cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie mój sposób na zapiekane naleśniki z serem i dajcie znać jak Wam smakowały 🙂

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Więcej przepisów na naleśniki

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Zapiekane naleśniki w sosie budyniowym wprost rozpływają się w ustach. To świetny pomysł na obiad na słodko.

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Składniki (3-4 porcje):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 300g sera z wiaderka,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki rodzynek (50g),
  • 1 duże jajko,
  • SOS BUDYNIOWY:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cukru wanilinowego (8g),
  • 3 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia,
  • owoce do podania

Przygotowanie:

NALEŚNIKI: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Po tym czasie na rozgrzanej patelni  smażymy cienkie naleśniki.

Smażenie naleśników

Smażenie naleśników

Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.Z tego przepisu powinno wyjść około 10 naleśników.

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

*Będziemy potrzebowali około 7 naleśników do zapiekania. W zależności od średnicy Twojej patelni możesz uzyskać więcej lub mniej naleśników.

NADZIENIE SEROWE: W misce umieszczamy ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy i żółtko. Miksujemy je chwilkę razem do połączenia. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

Białko ubijamy dopiero chwilkę przed nałożeniem farszu na naleśniki. Nie ubijamy go wcześniej, bo nadzienie serowe wtedy może podejść wodą.

* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.

** Zamiast sera z wiaderka można użyć twarogu półtłustego. Wówczas rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez praskę. Możecie spokojnie użyć 1 kostki czyli 250g. Nie ma potrzeby otwierania kolejnej porcji. A dodajcie dodatkowo łyżkę kwaśnej śmietany.

Przygotowanie nadzienia serowego

Przygotowanie nadzienia serowego

Na każdego naleśnika wykładamy 2 łyżki nadzienia serowego. Nadzienie serowe wykładamy na środek. Następnie zakładamy na siebie boki naleśników tworząc paczuszkę.

Naleśniki nadziewamy i składamy

Naleśniki nadziewamy i składamy

Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Użyłam okrągłego naczynia o średnicy 28cm. W naczyniu układamy naleśniki. Najlepiej jak naleśniki będą obok siebie, lekko na siebie zachodząc.

SOS BUDYNIOWY: W misce umieszczamy mleko, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i jajko. Miksujemy do połączenia składników na małych obrotach miksera. Przygotowanym sosem zalewamy naleśniki.

Naleśniki w naczyniu zalewamy przygotowanym sosem budyniowym

Naleśniki w naczyniu zalewamy przygotowanym sosem budyniowym

Naleśniki zapiekamy pod przykryciem około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Odkrywamy je tak 5-7 minut przed końcem, aby lekko się zarumieniły.

Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem. Można podać do nich świeże owoce.

Życzę smacznego!

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Jeśli przygotujesz naleśniki zapiekane to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





12 komentarzy

  1. Bardzo smaczne i puszyste :).

    • cukiereczek

      Piękne wyszły 😍 Cieszę się, że smakują ♥️

      • Ewa

        Do sosu budyniowego nie dajemy mąki lub budyniu w proszku?

        • cukiereczek

          Nie.

          • Te naleśniki skradły nasze serca ☺️
            Są mega przepyszne 👌
            Polecam 🤗

          • cukiereczek

            Ślicznie dziękuję 😃

    • Śmietana18 kwaśna czy słodka?

      • cukiereczek

        Kwaśna 🤓

  2. Tak sprawdziłem, naleśniki wyszły przepyszne. Moja żona bardzo lubi naleśniki i stwierdziła że pyszniejszych w swoim życiu nie jadła. Dziękuję.
    Pozdrawiam Henryk

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️

    • Naleśniki wyszły obłędne 😍 fajnie sprawdzą się również jako deser .Na pewno zagoszczą w mojej kuchni na stałe ♥️

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę ♥️

Zostaw odpowiedź