Naleśniki – przepis podstawowy

Tego przepisu brakowało mi na blogu. Podstawowy przepis na naleśniki jest równie ważny co podstawowy przepis na pierogi. Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników. Można je przygotować na miliony sposobów. Jedni wolą je na słodko, inni na wytrawnie. Niektórzy wolą grubsze, a inni cieniutkie jak papier. Już od dawna robię je według podanego dziś przepisu i wychodzą idealne za każdym razem. Bardzo ważne jest, aby ciasto przed smażeniem odstało 30 minut.

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju (opcjonalnie),
  • DODATKOWO:
  • Smalec lub olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na rozgrzanej patelni  smażymy cienkie naleśniki. Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.

Życzę smacznego!

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij