Królową jesieni jest zdecydowanie dynia. Dynię możemy przygotowywać na słodko i na wytrawnie. Ze słodkości bardzo lubimy dyniowe placuszki, bułeczki i sernik.
A z potraw wytrawnych naszym hitem jest krem z dyni z curry. Na blogu znajdziecie dwie zupy dyniowe. Pierwsza, to wspomniana już zupa krem z dodatkiem curry, a druga jest bardziej egzotyczna. Dzisiejsza zupa jest bardzo treściwa. Zawiera mnóstwo warzyw oraz boczek. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej. Może to dziwić, ale smakiem przypomina odrobinę grochówkę.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
-
2l wody,
-
1 liść laurowy,
-
2 ziela angielskie,
-
300g boczku,
-
500g puree z dyni,
-
2 duże ziemniaki,
-
1 marchewka,
-
1 mała pietruszka,
-
Kawałek selera,
-
1 cebula,
-
1-2 łyżki masła,
-
1/3 łyżeczki papryki ostrej,
-
1 łyżka majeranku,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. Włoszczyznę kroimy w mała kostkę, około 0,5cm. Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy je razem 5 minut. Zalewamy je wodą. Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Zagotowujemy. Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
W tym czasie boczek obsmażamy na suchej patelni.
Gdy warzywa będą już miękkie do garnka dodajemy puree z dyni oraz podsmażony boczek. Zupę ponownie zagotowujemy. Doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką i majerankiem.
Życzę smacznego 🙂