Ciasto na knedle składa się z 3 składników: sera, jajek i mąki. Knedle robi się błyskawicznie. Do przygotowania knedli wybieramy truskawki średniej wielkości – wówczas kluski nie wyjdą za duże, będą ładnie prezentowały się na talerzu.
SKŁADNIKI (25-30 sztuk):
-
500 g twarogu lub sera trzykrotnie zmielonego,
-
2 jajka,
-
Szczypta soli,
-
Około 1 i ¾ szklanki mąki,
-
25-30 truskawek,
-
DO PODANIA:
-
Bułka tarta zrumieniona na maśle z cukrem lub śmietana z cukrem
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki płuczemy i osuszamy.
Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Możemy też użyć gotowego sera z wiaderka trzykrotnie zmielonego – ale musi być gesty. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
Odrywamy po kawałeczku ciasta, rozpłaszczamy je, na środku układamy 1 truskawkę, zlepiamy końce ciasta i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Knedle gotujemy od razu po przygotowaniu.
Knedle podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem i cynamonem.
Życzę smacznego 🙂
Może spodobają Ci się także:
KNEDLE SEROWE Z JABŁKIEM
KNEDLE ZIEMNIACZANO-SEROWE ZE ŚLIWKĄ
LENIWE KULECZKI Z MALINAMI
KNEDLE Z KASZY MANNY ZE ŚLIWKAMI
Wyglądają cudownie!!!! 🙂
Daria dziękuję 🙂 Polecam na obiad na słodko 🙂
wspaniałe kluseczki 🙂 muszę wreszcie zrobić jakieś kluski z owocami w tym roku, bo ostatnio owoce albo solo albo lody/koktajle albo ciasta 🙂
Przepis na Knedle z truskawkami rewelacyjny Polecam i dziękuję
Bardzo dziękuję 😉