Knedle z kaszy manny ze śliwkami

Któż z nas nie lubi knedli? 🙂 Pewnie wszyscy je uwielbiamy. Jedni jedzą je ze śmietanką i cynamonem, drudzy z bułką tartą podsmażoną na masełku. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej opcji. Musicie mi uwierzyć, ale knedle przygotowane na bazie kaszy manny naprawdę smakują wspaniale. Mają delikatny, mleczny smak, są mięciutkie, naprawdę warto je przygotować. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a zapewniam Was, że zaczniecie je częściej przyrządzać. Z czystym sumieniem polecam takie zwykłe, ale nie-zwykłe knedle.

Składniki:

 

  • 20  śliwek
  • 300g  kaszy manny,
  • 700ml  mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5-10 łyżek  mąki
  • sól

 

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przepoławiamy na pól i usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy według przepisu na opakowaniu. Masa będzie bardzo gęsta. Po ugotowaniu mannę studzimy. Następnie dodajemy jajko, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Ciasto będzie się kleiło do rąk, wówczas dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na około 20 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i kładziemy na środek 2 połówki śliwki. Zlepiamy końce i formujemy kulę. Knedle gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką i posypane cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku, życzę smacznego 🙂

Uwaga: Mąkę należy dodawać stopniowo tak, aby ciasto się nie kleiło dlatego nie podaję dokładnej proporcji. Wszystko zależy od samej kaszy.




2 komentarzy

  1. m

    Wyprobowalam, zrobilam z truskawkami. Sa pyszne 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź