Knedle serowe z jabłkiem

Gdy słyszę słowo knedle to przed oczyma mam okrągłe kluski, z nadzieniem na słodko, ze złocistą bułką tartą. To z pewnością jeden z moich ulubionych obiadów na słodko. Knedle nadziałam jabłkiem. Użyłam specjalnej małej łyżeczki, aby wykrawać jabłka. Jeśli takiej nie macie to wystarczy jabłka pokroić na większe kawałki.

Ciasto serowe jest pyszne, bardzo dobrze się z nim pracuję. Pamiętajcie, że im mniej mąki damy, tym knedle wyjdą delikatniejsze. Ser i jabłko łączyłam już w pierogach. Nadmiar jabłek polecam wykorzystać także np. do klusek.

SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • 3 duże jabłka,
  • Pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i za pomocą specjalnej łyżki do owoców wycinamy kulki. Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki. Cukier mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerzyk.




Kulki jabłek obtaczamy w cukrze. Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, rozpłaszczamy ją, na środku układamy kulkę z jabłka, zlepiamy końce ciasta i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cynamonem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Do przygotowania knedli użyłam jabłek odmiany Ligol, jabłka nawet następnego dnia nie ściemniały, ale pozostały jasne jak na zdjęciu.
  • Nie należy się obawiać, że jabłka się nie ugotują i będą twarde. Jabłka w knedlu są mięciutkie i ładnie utrzymują formę.
  • Dzięki wycinaniu kulek z jabłka łatwo możemy uformować ładnego, okrągłego knedla.
  • Z tych proporcji wychodzi około 20 knedli.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij