Prezentuję Wam 2 przepis w cyklu: Maraton Klusek. Wczoraj pokazałam wam mój sprawdzony przepis na domowe kopytka, a dziś kluchy na słodko. Są to knedle przygotowane tak jak kluski leniwe. To jedne z lepszych knedli jakie jadłam. Maliny, ser oraz bułka tarta zrumieniona na maśle – to połączenie zachwyci z pewnością również Was. Kuleczki są małe, w sam raz na jeden kęs. Na pewno pokochają je najmłodsi. Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
-
250 g twarogu,
-
1 jajko,
-
Szczypta soli,
-
¾-1 szklanki mąki,
-
150-200g malin,
-
¼ szklanki cukru,
-
DO PODANIA:
-
Bułka tarta zrumieniona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg mielimy bądź rozgniatamy dokładnie widelcem kilka minut aż będzie kremowy. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajko, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.
Z ciasta serowego odrywamy porcję ciasta, spłaszczamy ją.
Na środku układamy 1 dużą malinę (lub 2-3 malutkie) i dodajemy szczyptę cukru, zlepiamy końce ciasta i formujemy małe kuleczki. Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z tych proporcji wychodzi około 20 kuleczek.
uwielbiam kluski z malinami 🙂