Schab to najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Kotlety schabowe robię dość rzadko. Częściej jest to schab w sosie:
A dziś zapraszam Was na schab w jesiennej odsłonie - z grzybami i dynią. Dynia świetnie komponuje się z grzybami. Smaczku temu mięsnemu daniu dodaje boczek. Ostatnio zaczęłam dodawać do gulaszów mięsnych podsmażony boczek i powiem Wam, że gulasz dzięki temu zyskuje na smaku. Nie martwcie się jeśli jest już po sezonie na gąski. Możecie je zastąpić pieczarkami. Samo przygotowanie schabu w sosie nie zajmie Wam zbyt długo czasu. Najpierw obsmażamy mięso. Zalewamy je wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy podsmażone grzyby i dynię i dusimy do miękkości dyni. Na koniec sos zagęszczamy i dodajemy śmietankę. Tak przygotowany sos pysznie smakuje z ziemniakami.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500g schabu,
- 200g dyni,
- 200g gąsek,
- 1 cebula,
- 60g boczku,
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
- 2,5 szklanki wody,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 2-3 łyżki śmietany kremówki,
- ½ łyżeczki majeranku,
- 3 łyżki oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Dynię kroimy w większą kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę i boczek. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Cebulę i boczek przekładamy do mięsa.
Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy je. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Gdy wino odparuję do połowy to zawartość patelni przelewamy do garnka. Mięso w garnka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Następnie schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 h. W między czasie mięso możemy doprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso się dusi to smażymy dynię i grzyby. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy grzyby i smażymy je kilka minut aż cała woda z nich odparuję. Podsmażone grzyby odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy dynię i smażymy 5 minut często mieszając.
Podsmażone grzyby i dynię dodajemy do gulasz 20 minut przed końcem duszenia.
Obie mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy śmietankę i majeranek. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Poza sezonem na gąski możemy użyć pieczarek.
mam zamrożone grzyby leśne, więc świetnie by się nadały 🙂