Schab w sosie z dynią i gąskami

Schab to najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Kotlety schabowe robię dość rzadko. Częściej jest to schab w sosie:

A dziś zapraszam Was na schab w jesiennej odsłonie - z grzybami i dynią. Dynia świetnie komponuje się z grzybami. Smaczku temu mięsnemu daniu dodaje boczek. Ostatnio zaczęłam dodawać do gulaszów mięsnych podsmażony boczek i powiem Wam, że gulasz dzięki temu zyskuje na smaku. Nie martwcie się jeśli jest już po sezonie na gąski. Możecie je zastąpić pieczarkami. Samo przygotowanie schabu w sosie nie zajmie Wam zbyt długo czasu. Najpierw obsmażamy mięso. Zalewamy je wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy podsmażone grzyby i dynię i dusimy do miękkości dyni. Na koniec sos zagęszczamy i dodajemy śmietankę. Tak przygotowany sos pysznie smakuje z ziemniakami.

Schab w sosie z dynią i gąskami

Schab w sosie z dynią i gąskami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g schabu,
  • 200g dyni,
  • 200g gąsek,
  • 1 cebula,
  • 60g boczku,
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 3 łyżki oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry o grubości 1cm. Dynię kroimy w większą kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy kostkę. Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę i boczek. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Cebulę i boczek przekładamy do mięsa.

Na patelnię wlewamy wino i zagotowujemy je. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Gdy wino odparuję do połowy to zawartość patelni przelewamy do garnka.  Mięso w garnka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Następnie schab dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 h.  W między czasie mięso możemy doprawić solą i pieprzem.

Gdy mięso się dusi to smażymy dynię i grzyby. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy grzyby i smażymy je kilka minut aż cała woda  z nich odparuję. Podsmażone grzyby odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy dynię i smażymy 5 minut często mieszając.

Podsmażone grzyby i dynię dodajemy do gulasz 20 minut przed końcem duszenia.

Obie mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy. Powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy śmietankę i majeranek. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Poza sezonem na gąski możemy użyć pieczarek.





1 Komentarz

  1. mam zamrożone grzyby leśne, więc świetnie by się nadały 🙂

Zostaw odpowiedź