Sznycle schabowe gotowane w sosie z suszonymi pomidorami i natką

Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy, mięciutki i aromatyczny, a to dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i natce z pietruszki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody lub ryżem.

Zobaczcie też jak przygotować taki schab z dodatkiem kurek - póki trwa na nie sezon 🙂

Sznycle schabowe gotowane w sosie z suszonymi pomidorami i natką

Sznycle schabowe gotowane w sosie z suszonymi pomidorami i natką

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 1kg schabu,

  • 4 szklanki wody,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziela angielskie,

  • 10-12 sztuk suszonych pomidorów z zalewy,

  • ½ pęczka natki pietruszki,

  • 100g śmietany kremówki,

  • 3-4 łyżeczki mąki pszennej,

  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.

Suszone pomidory kroimy w paseczki. Natkę drobno siekamy.

Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę i suszone pomidory. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut co jakiś czas mieszając. 1 minutę przed końcem dodajemy natkę pietruszki. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.

Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Życzę smacznego 🙂

Sznycle schabowe gotowane w sosie z suszonymi pomidorami i natką

Sznycle schabowe gotowane w sosie z suszonymi pomidorami i natką





5 komentarzy

  1. jak nie lubię mięsa, tak to wygląda super

  2. Pychotka. Muszę koniecznie spróbować:-)

    • Co to jest śmietana kremówka? ..

      • cukiereczek

        To śmietana 30% lub 36%. Ja do swoich potraw używam zazwyczaj tej ze zdjęcia.

  3. pyszny sosik do mięsa 🙂

Zostaw odpowiedź