Bitki w kwaskowatej marynacie

Obiad, na którego przygotowanie poświęcicie jedynie kilkanaście minut. Reszta to już tylko duszenie. Schab smakuje wyśmienicie, jest soczysty i orzeźwiający.
Najwspanialszy jest fakt, że przygotowanie obiadu zajmuje tylko kilka minut, wystarczy mięso wcześniej zamarynować, następnie je podsmażyć, a później zostaje tylko duszenie.
Czas, w którym mięsko będzie się dusiło można poświęcić na zrobienie pysznego deseru, porządki, czy też odpoczynek.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 cebule,
  • 400ml bulionu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdy z kotletów lekko rozbijamy. Do miski wlewamy sos sojowy i wyciskamy sok z całej cytryny, dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki.

Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony. Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź