Bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju mięsa, lubię eksperymentować z ich przygotowaniem. Schab w sosie chrzanowym to pomysł na smaczny i szybki obiad. Sos wychodzi wyrazisty w smaku i bardzo kremowy. Idealnie pasują do niego ziemniaki z wody. Polecam 🙂
Składniki:
- bulion wołowy 250 ml,
- 4 plastry schabu,
- śmietana 18% 3 łyżki,
- mąka 2 łyżeczki,
- chrzan delikatesowy o smaku łagodnym 2,5 łyżki,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka,
- sól,
- pieprz,
- rzeżucha
Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi, Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut.
5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego 🙂