Schab w sosie chrzanowym z rzeżuchą

Bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju mięsa, lubię eksperymentować z ich przygotowaniem. Schab w sosie chrzanowym to pomysł na smaczny i szybki obiad. Sos wychodzi wyrazisty w smaku i bardzo kremowy. Idealnie pasują do niego ziemniaki z wody. Polecam 🙂
Składniki:
  • bulion wołowy 250 ml,
  • 4 plastry schabu,
  • śmietana 18% 3 łyżki,
  • mąka 2 łyżeczki,
  • chrzan delikatesowy o smaku łagodnym 2,5 łyżki,
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz,
  • rzeżucha
Przygotowanie:

 

Plastry schabu rozbijamy delikatnie np. przez folię. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi, Ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie schab podsmażamy na rumiano z obu stron. Plastry schabu wyjmujemy z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzanu, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut.

5 minut przed końcem dodajemy rzeżuchę. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij