Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy i mięciutki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Do sosu dodałam świeże kurki. Otrzymujemy w ten sposób lekkie sezonowe danie. Mało pracy, a afekt znakomity. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Możemy je również podać z makaronem lub ryżem.
Zobaczcie również inne przepisy na dania z kurkami.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
700g schabu,
-
3 szklanki wody,
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
-
3 łyżki sosu sojowego,
-
1 liść laurowy,
-
2 ziela angielskie,
-
1 łyżeczka tymianku,
-
200g kurek,
-
100g śmietany kremówki,
-
2-3 łyżeczki mąki pszennej,
-
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.
Obrane kurki dokładnie płuczemy, aby usunąć z nich piasek. Kurki osuszamy na sitku. Na osobnej patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła. Dodajemy kurki. Smażymy je kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Wówczas dodajemy tymianek, smażymy jeszcze 1 minutę i grzyby zdejmujemy z ognia.
Kurki dodajemy do schabu 10 minut przed końcem duszenia, mieszamy.
Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 2 minut co jakiś czas mieszając. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.
Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Życzę smacznego 🙂
pyszna klasyka 🙂