Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy i mięciutki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Do sosu dodałam świeże kurki. Otrzymujemy w ten sposób lekkie sezonowe danie. Mało pracy, a afekt znakomity. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Możemy je również podać z makaronem lub ryżem.

Zobaczcie również inne przepisy na dania z kurkami.

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 700g schabu,

  • 3 szklanki wody,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziela angielskie,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • 200g kurek,

  • 100g śmietany kremówki,

  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej,

  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.

Obrane kurki dokładnie płuczemy, aby usunąć z nich piasek. Kurki osuszamy na sitku. Na osobnej patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła. Dodajemy kurki. Smażymy je kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Wówczas dodajemy tymianek, smażymy jeszcze 1 minutę i grzyby zdejmujemy z ognia.

Kurki dodajemy do schabu 10 minut przed końcem duszenia, mieszamy.

Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 2 minut co jakiś czas mieszając. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.

Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Życzę smacznego 🙂

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

Sznycle schabowe gotowane w sosie z kurkami

 





1 Komentarz

  1. pyszna klasyka 🙂

Zostaw odpowiedź