Pasta twarogowa z awokado i suszonymi pomidorami

Przedstawiam Wam dziś przepis na ostatnio moją ulubioną pastę śniadaniową z zaledwie 3 składników: awokado, twarogu i suszonych pomidorów. Jest zdrowa, sycąca, szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy tylko rozgnieść widelcem dojrzałe awokado i twaróg i połączyć je z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całe przygotowanie zajmuje max 15 minut. Taką pastę podaje na pieczywie z dodatkiem chrupiących rzodkiewek. Jako dodatek sprawdzą się także małe pomidorki, papryka czy zielony ogórek.

Pasta twarogowa z awokado i suszonymi pomidorami

Pasta twarogowa z awokado i suszonymi pomidorami

Składniki na pastę twarogową z awokado

Aby przygotować pastę twarogową potrzebne będą:

  • twaróg - możesz użyć twarogu chudego, półtłustego lub tłustego. Jeśli jesteś na diecie i liczysz kalorie to użyć chudego lub półtłustego.
  • awokado - awokado powinno być miękkie, aby dało się je z łatwością rozgnieść widelcem. Jeśli Twoje awokado jest twarde to zostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej w pobliżu bananów. Po kilku dniach zmięknie. Kupując w sklepie awokado zwróć uwagę, aby jego skórka była ładna, zielona, bez czarnych plamek.
  • suszone pomidory - używam suszonych pomidorów w oliwie. Najpierw odsączam je z oliwy na sitku i odważam odpowiednią ilość.
  • sól i pieprz - wystarczą tylko dwie podstawowe przyprawy, aby uzyskać pyszny smak pasty. Możesz ewentualnie dodać szczyptę suszonego czosnku lub posiekany drobno szczypiorek.
Składniki na pastę twarogową z awokado i suszonymi pomidorami

Składniki na pastę twarogową z awokado i suszonymi pomidorami

Jak przygotować pastę twarogową z awokado?

Przygotowanie takiej pasty zajmie Ci zaledwie kwadrans. Wystarczą tylko 4 kroki:

  1. Obierz awokado i przełóż do miski. Rozgnieć je widelcem.
  2. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w kostkę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Więcej przepisów na domowe pasty do chleba

Pasta twarogowa z awokado i suszonymi pomidorami

Pasta twarogowa z awokado i suszonymi pomidorami

Ta zdrowa pasta kanapkowa najlepiej smakuje podana z ciemnym pieczywem i chrupiącymi rzodkiewkami.

Pasta z awokado i twarogu z suszonymi pomidorami

Składniki (2 porcje):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 duże awokado (około 200-220g miąższu z awokado),
  • 120g odsączonych z oliwy suszonych pomidorów,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

Awokado obieramy i przekładamy do miski. Powinniśmy otrzymać około 200g miąższu. Rozgniatamy je widelcem na gładkie puree. Twaróg przekładamy do miski i również rozgniatamy widelcem. Suszone pomidory odsączamy z oliwy na sitku i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy pastę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Jeśli przygotujesz pastę twarogową z awokado to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź