Smalec z fasoli

Być może użycie słowa smalec do dania wegetariańskiego to zbyt wiele, ale ta fasolowa pasta do złudzenia przypomina smalec 😉 Tym smalcem poczęstował mnie kolega z pracy - Maciek. Nie mogłam uwierzyć, że jest z fasoli 🙂 Jest mega smaczny, a przy tym zdrowy i mniej kaloryczny. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, podany z ogórkiem kiszonym. Polecam na kanapkę 🙂

Przepis na podstawie książki M.Dymek. Jadłonomia.

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

SKŁADNIKI :

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 cebule,
  • 2-4 suszone śliwki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 jałowiec,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 goździk,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2-3 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku. Przekładamy ją do naczynia blendera. Dodajemy do niej sos sojowy, majeranek i wodę oraz szczyptę soli i pieprzu. Fasolę blenderujemy.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suszone śliwki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździka. Smażymy je razem kilka minut na wolnym ogniu aż cebula stanie się złocista. Wówczas cebulę studzimy, a przyprawy wyjmujemy i wyrzucamy. Cebulę i śliwki dodajemy do fasoli, mieszamy. Blenderujemy całość chwilkę na wolnych obrotach blendera. Nie blenderujemy zbyt długo, bo kawałki cebuli i śliwek powinny pozostać wyczuwalne. Nie chcemy otrzymać gładkiej pasty. Smalec mocno chłodzimy w lodówce. Podajemy z chlebem i kiszonym ogórkiem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

  • Zamiast fasoli w puszce możesz użyć półtorej szklanki ugotowanej fasoli.

Dzięki suszonym śliwkom smalec ma delikatnie słodki smak. Możesz zmniejszyć ewentualnie ich ilość.

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

3 komentarzy

  1. Jadłam go kiedyś u znajomej, bardzo mi smakował 🙂

  2. Fantastyczny przepis. 🙂 A na zdjęciach tak smakowicie wygląda…. mniam.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe i polecam 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij