Ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy jeść je dość często. Na mojej stronie znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na dania rybne z różnymi rodzajami ryb. A dziś proponuję pyszną pastą z wędzonej makreli z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo. Najlepiej pastę przygotować wieczorem, wówczas smaki się przegryzą. Wówczas rano możemy dłużej pospać, bo śniadanie będzie na nas czekało w lodówce 🙂
SKŁADNIKI:
-
2 jajka,
-
1 wędzona makrela,
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
-
2 łyżki majonezu,
-
½ pęczka szczypiorku
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i drobno siekamy. Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia kręgosłupa.
Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami. Do miseczki wkładamy makrelę, szczypiorek, jajka, majonez i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pastę możemy podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą.
Życzę smacznego 🙂
uwielbiam takie smarowidła do pieczywa 🙂
Bardzo lubię takie pasty. Chyba dzisiaj zrobię:-)
Bardzo lubię makrele, ale u nas jeszcze ich nie widziałam. Chętnie bym taką pastę zjadła i to bez chleba:-)