Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy jeść je dość często. Na mojej stronie znajdziecie kilkadziesiąt przepisów na dania rybne z różnymi rodzajami ryb. A dziś proponuję pyszną pastą z wędzonej makreli z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo. Najlepiej pastę przygotować wieczorem, wówczas smaki się przegryzą. Wówczas rano możemy dłużej pospać, bo śniadanie będzie na nas czekało w lodówce 🙂

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,

  • 1 wędzona makrela,

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • 2 łyżki majonezu,

  • ½ pęczka szczypiorku

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i drobno siekamy. Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia kręgosłupa.

Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami. Do miseczki wkładamy makrelę, szczypiorek, jajka, majonez i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pastę możemy podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą.

Życzę smacznego 🙂

Pasta kanapkowa z makreli i jajek

Pasta kanapkowa z makreli i jajek





3 komentarzy

  1. uwielbiam takie smarowidła do pieczywa 🙂

  2. Bardzo lubię takie pasty. Chyba dzisiaj zrobię:-)

  3. Bardzo lubię makrele, ale u nas jeszcze ich nie widziałam. Chętnie bym taką pastę zjadła i to bez chleba:-)

Zostaw odpowiedź