Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruchy maślany spód, delikatny i słodki krem z serka mascarpone, soczyste truskawki, chrupiące migdały i słodka biała czekolada – to jest pyszne! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne ciasto z truskawkami.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.

Jest to ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami melting moments (tłum. rozpływające się w ustach). W odróżnieniu od ciasta kruchego przygotowujemy je z miękkiego masła, poprzez ucieranie wszystkich składników mikserem. Nie siekamy wszystkich składników nożem, ale ucieramy je mikserem. Ciasto, podobnie jak wspomniane ciasteczka, zawiera też minimalną ilość jajek (lub nie ma ich wcale).

Ciasto jest przepyszne, wprost rozpuszcza się pod językiem. Kruchy piaskowy spód mięknie od kremu, a kwaskowate truskawki wspaniale współgrają ze słodkimi składnikami ciasta.

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200g obranych truskawek,
  • DODATKOWO:
  • 250g truskawek,
  • 1/3 granata,
  • 50g białej czekolady + 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na kruche maślane ciasto

Składniki na kruche maślane ciasto

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze części.

KREM: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).

Do serka dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i mieszamy do połączenia. Krem wykładamy na podpieczony spód.

Na krem wykładamy pozostałe truskawki oraz pestki granatu.

Białą czekoladę łamiemy i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej 1 łyżkę mleka. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch ciasta.

Płatki migdałów prażymy chwilkę na suchej patelni na wolnym ogniu aż się zarumienią. Dekorujemy nimi wierzch ciasta.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Jeśli przygotujesz kruche ciasto z truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





64 komentarzy

  1. O jakich wymiarach blaszkę poleca Pani wybrać, aby upiec to ciasto?

    • cukiereczek

      Julka ja piekłam w blaszce 23x28cm 🙂 Można użyć też formy 20x30cm.

      • W sezonie robilam ze świeżych truskawek i było przepysznie 🙂 naszła mnie ochota na to ciasto w zimie…Czy można użyć mrożonych truskawek?

        • cukiereczek

          Niestety, mrożone truskawki się tutaj nie sprawdzą. Ale można spróbować zrobić frużelinę truskawkową lub dać inne owoce np. Mango i markuje.

      • Ten przepis to prawdziwy rarytas, szybki w wykonaniu i pyszny! Dodam, że nie lubię stać przy garach czy to gotowanie obiadu czy robię ciasta – a tu raz dwa i jaka radość. Pokochałam Twoje różne przepisy, świetny blog!

        • cukiereczek

          Bardzo bardzo dziękuję za piękny komentarz! 🙂
          Polecam się w takim razie dalej!

          Pozdrawiam ciepło,
          Kasia

    • Pyszne ciasto bede je robic 2 raz dzisaj. ..Dziekuje za inspiracje I dobry przepis

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️

  2. Pyszne ciasto ? kocham Twoje przepisy

  3. Ciastko pychaaa rozpływa się w ustach u mnie hit sezonu genialny przepis ?

    • cukiereczek

      Pięknie się prezentuję 🙂 Cieszę się, że smakowało!

    • Polecam przepis. Ciasto idealnie kruche i świeże truskawki z mascarpone to połączenie idealne.

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 🙂

      • Pysznosci ?

        • cukiereczek

          Pięknie wyszło ?

      • Krem z maskarpone mi się zważył dlaczego?

        • cukiereczek

          Może był zbyt długo miksowany? Albo mascarpone było źle przechowywane w sklepie.

          • Czy mascarpone ma byc z lodowki? Bo mi wcale nie zrobilo sie geste a mialam je w temp pokojowej

          • cukiereczek

            Powinno być z lodówki, żeby się dobrze ubiło.

          • Szkoda, że ominęła Pani proszek do pieczenia oraz papier na przepisie a są podane w składnikach. Przypadek? 😉

          • cukiereczek

            Nie rozumiem 🤭 Proszek do pieczenia jest uwzględniony w składnikach i w opisie przygotowania 😉

    • Pani Kasiu, ciasto pyszne tyko Spod maslany wyszedł twardy😔jaka może być tego przyczyną?

      • cukiereczek

        To następnym razem chwilkę krócej piec, może się za bardzo wysuszył. I jak ciasto jest przechowywane w lodówce z no frostem to proponuję je trzymać w jakimś pojemniku lub przykryte. Wtedy spód złapie wilgoci od kremu mascarpone ♥️ Cieszę się, że smakuje 😃

  4. Aga

    Czy zamiast świeżych mozna użyć mrożonych truskawek? Nie chcę zimą podawać tych “dorodnych” od chemii a mrożone mam z własnego ogrodu.

    • cukiereczek

      Niestety, w tym cieście nie sprawdzą się truskawki mrożone.

  5. Co mysli pani o zrobieniu kremu z kremowki i mascarpone zamiast samego mascarpone do tego ciasta? Bedzie pasowac?

    • cukiereczek

      Myślę, że będzie pasował ?

  6. Polecam zrobić te ciasto. Jest mega smaczne

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂

  7. Czy zamiast truskawek można użyć innych owoców np. borówek?

    • cukiereczek

      Pewnie ?

  8. Mam pytanie czy truskawki z serkiem miksować czy tylko lekko przemieszać? Dziękuję

    • cukiereczek

      Tylko delikatnie wymieszać łyżką.

  9. DG

    Pycha ciasto! Wszystkim smakowało. Obawiałam się, że spód będzie twardy lub zakalcowaty ale po tym jak ciasto postało kilka godz w lodówce zrobił się mięki. Drugiego dnia ciasto było jeszcze lepsze. Do masy następnym razem nie będę dawała cytryny. Masa według przepisu była trochę bez wyrazu. Dodałam ubitą śmietanę 30% i zdecydowanie lepsza ale trochę się zważyła. Przypuszczam że od cytryny

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

  10. Świetny przepis! Ciasto pychotka do tego wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni

    • cukiereczek

      Dziękuje za miły komentarz 😉

  11. >

    Ciasto jest mega ? po prostu niebo w gębie ?

    • cukiereczek

      Miło mi 🙂

  12. Te ciasto to jakaś pomyłka. Jedynie spod zasługuje na uwagę. Połączenie serka mascarpone Żr spora ilością cukrów i cytryna a pozniej jeszcze z truskawkami-powoduje niezbyt przyjemne doznanie. Dla kolejnych osób radziłabym się zastanowić czy nie zmarnują swojego czasu i produktów. Ja zmarnowałam,a wystarczyłoby zrobić serek mascarpone tradycyjnie,z cukrem pudrem i śmietana. Niestety odeszliśmy się smakiem

  13. Dziękuję za przepis.
    Nie zgadzam się z krytyką, a nie jestem początkującą kucharką. Krem jest bardzo dobry, trzeba go tylko ubić i doprawić…najlepiej smakować, co się ukręci. Ja na przykład musiałam dodać jeszcze łyżkę soku z cytryny, dałam pastę waniliową zamiast cukru waniliowego i dodałam….dwie łyżki amaretto. Bardzo dobry lekki krem.
    Ciasto – polecam.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za polecenie 🙂 Cieszę się, że smakuje!

  14. Pyszne ciasto ipięknie wygląda????❤️

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂

  15. Ciasto w smaku obłedne 💕 szybkie w przygotowaniu.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 😃

  16. Ciasto obłędne! Wszyscy domownicy byli zachwyceni ❤️

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️

  17. Właśnie się zorientowałam, że zapomniałam dodać pestki granatu, ale i tak ciasto jest obłędnie przepyszne. Dzięki!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję! Ciasto wygląda pięknie 🙂

  18. Ciasto jest przepyszne!! Wręcz rozpływa się w ustach😍 cudowny maślany smak i do tego ten krem z truskawkami no poprostu mistrzostwo świata ❤️Naprawdę szybko i łatwo się je robi.
    Dziękuję Bardzo za przepis🌷🩷 napewno będę często piekła to ciasto 🤩

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz ❤️ Cieszę się, że smakuje 😃

  19. Czy można dodać do mascarpone granat, a truskawki na górę na drugi dzień? Dopiero rano będę miała truskawki, a ciasto chce zrobić dziś wieczorem. Mogę dopiero rano wyłożyć truskawki ? 🙂

    • cukiereczek

      Pewnie! Można położyć sam krem, a owoce na wierzch następnego dnia 🙂
      Tak w ogóle…robiłam to ciasto chyba już na kilka sposobów: z frużeliną wiśniową, jagodową, z masłem, orzechowym, z jagodami i kremem cytrynowym, z miksem owoców. Zobacz na blogu w kategorii: CIASTA —> KRUCHE, a może zainspirujesz się na kolejny wypiek 🙂
      Pozdrawiam!

Zostaw odpowiedź