Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W oczekiwaniu na świeże sezonowe owoce przygotowałam ciasto z masłem orzechowym. Kruchy maślany spód, delikatny i słodko-słony krem z masła orzechowego, chrupiące orzeszki i czekolada – to ciasto jest pyszne! Jestem zakochana szczególnie w kruchym maślanym spodzie. Wykorzystałam go już m.in.do ciasta z marakują i wiśniami. Na pewno połączę go latem z truskawkami i jagodami. Ciasto przygotowuję się błyskawicznie. Reszta to już tylko chłodzenie. Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojemu mężowi, który jest wielkim wielbicielem masła orzechowego.

Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
  • 375g serka mascarpone,
  • 100g śmietany kremówki
  • 250g masła orzechowego,
  • 70g cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego,
  • 50g czekolady,
  • 50g śmietany kremówki,
  • 100g orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu ciasto równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym.

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez krótką chwilkę, do połączenie składników. Dodajemy masło orzechowe i krótko miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu i łączymy delikatnie z kremem. Krem wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.

Na kremie równomiernie rozsypujemy orzeszki ziemne. Czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w małej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki polewamy czekoladą wierzch ciasta.

Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wówczas kruchy spód zmięknie.

Życzę smacznego 🙂

Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

Kruche maślane ciasto z masłem orzechowym

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij