Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Udało mi się w tym roku przygotować z nimi kilka ciast. Dlatego w tym tygodniu w "Weekendowej Cukierence" pojawią się aż dwa przepisy na ciasta z truskawkami. Pierwszym z nich jest szybkie, lekkie i puszyste ciasto, które bardzo ładnie wyrasta. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem, Możemy je upiec także z kruszonką.
SKŁADNIKI:
-
4 jajka,
-
1 szklanka cukru,
-
1 cukier waniliowy,
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
2,5 szklanki mąki,
-
1/2 szklanki roztopionego masła,
-
2/3 szklanki mleka,
-
300g truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w większą kostkę.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem do uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy równomiernie truskawki. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto pyszne i puszyste zrobiłam z Twojego przepisu tyle, że w swojej wersji w rabarbarem 🙂
Pachniało w całym domu dziękuję za kolejne inspiracje <3
Iskierko bardzo cieszę się, że smakowało 🙂 Na zdjęciu wygląda na naprawdę puchate i smaczne 🙂 Z rabarbarem też robiłam to ciasto i smakuje pysznie 😛
Mleko może być 0.5% czy lepiej np. 2%?
Lepiej 2%.
Zrobiłam pyszny, ale mi nie wyrósł nie wiem co robię źle
Może źle odmierzone składniki lub owoce były zbyt mokre? Cieszę się, że mimo to smakuje ?
Zaliczone ! Polecam bo łatwe i proste a przede wszystkim wychodzi !! Puszyste i smaczne . U Nas wersja z truskawkami i rabarbarem
Milka cieszę się, że smakowało 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Czy mogę masło zastąpić margaryną lub olejem ? Jeśli tak to w jakich proporcjach ??
Myślę, że można użyć tej samej ilości margaryny. Oczywiście z masłem bedzie dużo smaczniejsze ?
Witam, czy można dać owoce mrożone ? Jeżeli tak to pierwsze je odmrozić czy dać jeszcze zamrożone ?
Pozdrawiam
Tak, można użyć mrożonych owoców. Wykładamy je zamrożone.
Ciasto przepyszne!!! Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje ?
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Rozumiem, że szklanka to 250 ml/gramów?
Tak, 250ml 🙂
Witam, a na jakiej wielkośći blaszkę jest to ciasto 🙂
23x28cm.