Torcik z kremem serowym z truskawkami

Na straganach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki! To znak, że czas upiec ciasto z truskawkami. I takim ciastem dzisiaj częstuję Was w "Weekendowej Cukierence". Jest to ciasto - kostka. Najpierw pieczemy biszkopt, który kroimy na 2 równe blaty. Blaty biszkoptu przekładany pysznym kremem, który powstaje przez zmiksowanie serka i śmietany kremówki z tężejącą galaretką. Na wierzchu mamy pokrojone truskawki zalane galaretką. To idealne ciasto na ciepłe dni. Jest lekkie i kremowe, bardzo szybko znika z blaszki. Bardzo ładnie się kroi. Bardzo polecam!

Torcik z kremem serowym z truskawkami

Torcik z kremem serowym z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT
  • 5 jajek,
  • 160g cukru,
  • 190g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 500g śmietany kremówki,
  • 350g truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • WIERZCH:
  • 500g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2,5 szklanki gorącej wody,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę 25×35cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

Jeden z dwóch blatów biszkoptu umieszczamy w foremce i nasączamy go połową ponczu.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

MASA SEROWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do drugiej miski wkładamy ser. Miksujemy go chwilkę mikserem, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kolejno ciurkiem wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałych 2/3 kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.

Przygotowany krem wykładamy na naponczowany blat biszkoptowy ułożony w blaszce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy blat biszkoptu do kremu. Drugi z blatów smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałe 1/3 kremu i rozsmarowujemy równomiernie na biszkopcie.

Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, aby krem serowy stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.

WIERZCH: Truskawki kroimy na pół lub w kostkę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody. Na wierzchu ciasta układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem ponownie odstawiamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Torcik z kremem serowym z truskawkami

Torcik z kremem serowym z truskawkami





6 komentarzy

  1. Zaslinilam monitor 🙂 zrobie, jak tylko truskawki zrobia sie tansze 🙂

    • cukiereczek

      Kaśka, gorąco polecam!

  2. Cukiereczku, nic a nic nie skłamałeś :)) Faktycznie ciasto jest przepyszne, super się kroi! Bardzo nam smakowało 😀

    • cukiereczek

      Nadzieja, bardzo miło mi to czytać 😉

  3. Dziękuję za pyszny przepis , a to moje dzieło…

    ciasto

    • cukiereczek

      Olka742 bardzo dziękuję za zdjęcie. Ciasto pięknie się prezentuję 🙂 Mam nadzieję, że smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź