Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone w połączeniu z malinami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.

Ciasto ma następujące składowe:

  • kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
  • krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami;
  • maliny - ... oraz kilka pianek marshmallow i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta cukru pudru na wierzch i voila!

Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 500g malin,
  • Garść pianek marshmallow,
  • Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut,
  • Ewentualnie mini bezy,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki na kruche maślane ciasto

Składniki na kruche maślane ciasto

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.

Na krem wykładamy maliny. Ciasto dekorujemy piankami i kuleczkami.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem owoce możemy oprószyć cukrem pudrem przez sitko.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź