Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone w połączeniu z malinami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.

Ciasto ma następujące składowe:

  • kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
  • krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone zmiksować z pozostałymi składnikami;
  • maliny - ... oraz kilka pianek marshmallow i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta cukru pudru na wierzch i voila!

Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 500g malin,
  • Garść pianek marshmallow,
  • Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut,
  • Ewentualnie mini bezy,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.

Na krem wykładamy maliny. Ciasto dekorujemy piankami i kuleczkami.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem owoce możemy oprószyć cukrem pudrem przez sitko.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Kruche maślane ciasto z malinami i kremem mascarpone

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij