Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane robiłam już na wytrawnie: z papryką i cukinią oraz z dynią, fetą i suszonymi pomidorami. Postanowiłam przygotować je także na słodko. Takie ciastka to pomysł na pełnowartościowe śniadanie na słodko. Możemy do przygotowania takich ciastek wykorzystać kaszę jaglaną, która została nam obiadu. Zamiast rodzynek możemy użyć żurawiny. Jeśli nie macie akurat w domu banana to dajcie zamiast niego 1 jajko więcej.

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 104g kaszy jaglanej (8 łyżek),
  • 1 jajko,
  • 1 jabłko,
  • 1 mały banan (po obraniu 90g),
  • 1 duża łyżka rodzynek (20g),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 350ml) ze szczyptą soli. Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.

Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, banana, rodzynki i cynamon. Mieszamy do połączenia. Z masy formujemy płaskie placki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Jeśli masa będzie się bardzo kleiła to dodajmy 1 łyżkę bułki tartej.

2) Z podanych porcji wyjdzie około 12-14 ciastek.

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź