Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Naprawdę można się oszukać! Czyż te pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami nie wyglądają jak słodkie ciasteczka? 🙂 Często w prywatnych wiadomościach prosicie mnie o pomysły na obiady bez mięsa. Dziś prezentuję Wam jeden ze smacznych pomysłów na zdrowy jarski obiad. Te ciasteczka są bardzo szybkie do przygotowania. Najlepiej kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. Świeżo ugotowana może się za bardzo kleić. Wystarczy dodać do kaszy jaglanej jajka i pokrojone warzywa, wymieszać, formować placuszki i je upiec. Ciastka jaglane podałam z sałatką z roszponki z serem feta i warzywami. Możemy podać do nich dodatkowo ulubiony sos.

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 210g kaszy jaglanej (16 łyżek),

  • 120g cebuli (1 duża),

  • 2-3 ząbki czosnku,

  • 120g papryki (1/2),

  • 120g cukinii (1/2),

  • 3-4 jajka,

  • 3-4 łyżeczki oleju do smażenia,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 600-700ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Cebulę studzimy Cukinię i paprykę kroimy w bardzo małą kostkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy je w 2-3 turach.

Ciastka podajemy same, z ulubionym sosem lub surówką/sałatką.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Jeśli masa będzie się bardzo kleiła to dodajmy 1-2 łyżki bułki tartej.

2) Z podanych porcji wyjdzie około 24-28 ciastek. 1 porcja=6-7 ciastek.

Jedna porcja będzie zawierała około 340kcal, w tym:

  • węglowodany – 89,3g,
  • białko – 29,0g,
  • tłuszcz – 25,3g,
  • błonnik – 6,6g.

Ciastka jaglane proponuję podać na śniadanie lub lunch.

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Wytrawne ciastka jaglane z papryką i cukinią

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij