Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuje Was prostym ciastem z jabłkami i cynamonem. To takie pyszne, pulchniutkie ciasto z zatopionymi dużymi kawałkami jabłek. Jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Robi się je szybko i piecze się dość szybko.
Do ciasta użyłam ciastek szara reneta. Są to jabłka, które idealnie nadają się do wypieków. Skropiłam je przed pieczeniem sokiem z cytryny. Możesz użyć także innych jabłek. Jeśli będą bardziej soczyste to ciasto będzie piekło się kilka minut dłużej.
Samo ciasto jest lekkie, puszyste, lekko piaskowe z uwagi na dodatek budyniu.
![Ciasto z jabłkami i cynamonem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-jabłkami-i-cynamonem-1-scaled.jpg)
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
- Najlepsza szarlotka
- Szarlotka szwajcarska
- Szarlotka ala biszkoptowa
- Proste ciasto z jabłkami na oleju
![Ciasto z jabłkami i cynamonem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-jabłkami-i-cynamonem-scaled.jpg)
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Szybkie i proste jesienno - zimowe ciasto ucierane. Smakuje pysznie maślano, a smaczku dodają mu duże, soczyste kawałki jabłek.
Ciasto z jabłkami i cynamonem
SKŁADNIKI:
- 150g masła,
- 120g cukru,
- 3 jajka,
- 50ml mleka,
- 200g mąki pszennej,
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 4 jabłka (około 800g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- DODATKOWO:
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, mleko i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Następnie mieszamy je z sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
* Użyłam szarej renety. Polecam do ciasta jabłka typowo do pieczenia tzn. szara reneta, antoniówka.
![Przygotowanie ciasta ucieranego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2019/05/Przygotowanie-ciasta-ucieranego-scaled.jpg)
Przygotowanie ciasta ucieranego
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy jabłka ustawiając je na stojąco i wciskając w ciasto. Wierzch jabłek i ciasta posypujemy cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem.
![Ciasto z jabłkami i cynamonem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-jabłkami-i-cynamonem-2-scaled.jpg)
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!
![Ciasto z jabłkami i cynamonem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2024/02/Ciasto-z-jabłkami-i-cynamonem-3-scaled.jpg)
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Pyszne ciasto ❤️ błyskawicznie się robi i jest przepyszne. Połowa blaszki zjedzona zaraz po wyciągnięciu, jeszcze ciepłe 😍
Miło mi ♥️