Kuskus z buraczkami i szpinakiem

Kasza kuskus jest zawsze obecna w mojej spiżarni. Jest świetna na awaryjny obiad. Wystarczy zalać ją wrzącą wodą i dosłownie po kilku minutach jest gotowa. Latem chętnie robię z niej sałatki. A dziś chcę Wam zaproponować "ciepłą sałatkę", którą można podać jako dodatek do mięs. Jest bardzo smaczna,  szybka do zrobienia i prezentuje się bardzo efektownie.

Serwowałam ją z kotlecikami drobiowymi w parmezanowej panierce oraz z pieczonym łososiem. Za każdym razem smakowała super. I była miłą odmianą od zwykłej kaszy. Polecam, koniecznie spróbujcie.

Kuskus z buraczkami i szpinakiem

Kuskus z buraczkami i szpinakiem

To pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z mięsem drobiowym, wieprzowym czy łososiem.

Kuskus z buraczkami i szpinakiem

Składniki (4 porcje):

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500g gotowanych buraczków,
  • 1 łyżka oleju,
  • 200g kuskusu,
  • sól i pieprz,
  • 200ml wody,
  • 200ml soku z buraków,
  • 100g szpinaku baby,
  • 120g sera feta
  • DO SERWOWANIA:
  • cytryna

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Buraczki kroimy w małą kostkę.

* Użyłam ugotowanych i zapakowanych próżniowo buraczków. Mogą to być po prostu ugotowane buraczki.

** Użyłam soku z buraków z jabłkiem, Dawtona. Taki sok można kupić w supermarkecie na dziale z sokami. A jeśli go nie mamy to użyjmy po prostu zamiennie zwykłej wody.

Kuskus z buraczkami i szpinakiem - przygotowanie

Kuskus z buraczkami i szpinakiem - przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy cebule i smażymy 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Dodajemy buraczki i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy sok z buraków, wodę, około 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień i dodajemy kuskus. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Kuskus odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Kuskus z buraczkami i szpinakiem - przygotowanie

Kuskus z buraczkami i szpinakiem - przygotowanie

Po tym czasie dodajemy szpinak (można go posiekać z grubsza). Kuskus rozkładamy na talerze i oprószamy pokruszoną fetą. Każdą porcję serwujemy z cząstką cytryny. Kuskus skrapiamy sokiem z cytryny podczas jedzenia. Możemy podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego!

Kuskus z buraczkami i szpinakiem

Kuskus z buraczkami i szpinakiem

Jeśli przygotujesz buraczany kuskus to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź