Wytrawne ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

Pokochałam pieczone wytrawne ciastka jaglane. Przygotowuję je w różnych wariacjach. Tym razem przygotowałam ich jesienną wersję – z dynią. Dynia świetnie komponuję się z przyprawą curry. A smaczku dodają tutaj suszone pomidory i feta. To przepis dla osób dbających o linię: zdrowa kasza, pieczenie zamiast smażenia, warzywa.

Ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

Ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 105g kaszy jaglanej (8 łyżek),
  • ½ cebuli (40g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100g dyni (2/3 szklanki),
  • 30g sera feta,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.




Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obraną dynię kroimy w małą kostkę. Ser feta i suszone pomidory drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę i dynię przez około 5-7 minut aż dynia troszkę zmięknie, a cebula się zeszkli. Pod koniec dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Warzywa studzimy.

Do miski wkładamy kaszę jaglaną, jajka i przyprawy, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy płaskie placki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciastka podajemy same, z ulubionym sosem lub surówką/sałatką.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Jeśli masa będzie się bardzo kleiła to dodajmy 1 łyżkę bułki tartej.

2) Z podanych porcji wyjdzie około 12-14 ciastek. 1 porcja=6-7 ciastek.

Jedna porcja będzie zawierała około 427,5kcal, w tym:

  • węglowodany – 46,9g,
  • białko – 18,0g,
  • tłuszcz – 20,1g,
  • błonnik – 5,2g.

Ciastka jaglane proponuję podać na śniadanie lub lunch.

3) Olej z suszonych pomidorów możemy zastąpić zwykłym olejem.

Ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami

Ciastka jaglane z dynią, fetą i suszonymi pomidorami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź