Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dyniowy sezon rozpoczęłam w tym roku na słodko: dyniowymi muffinkami i sernikiem z polewą kajmakową. Ale dynia to nie tylko słodkie wypieki. To także pyszny składnik wielu wytrawnych dań. Jednym z tych dań jest sos, który chce Wam dziś zaproponować. Sos, który jest genialny w smaku! Przygotowałam go na spotkanie ze znajomymi i skradł ich serca. Sos podałam ze smażonymi kopytkami i domowymi ogórkami konserwowymi.

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

W daniu tym znajdziesz soczyste kąski kurczaka, które wcześniej panierujemy w mące i smażymy. Dzięki temu zabiegowi podczas duszenia panierka naturalnie zagęszcza sos. Sos jest kremowy i delikatny, bo dodajemy do niego śmietankę kremową. Pysznego smaczku dodają mu pieczarki i suszone pomidory. A słodkiego, jesiennego akcentu nadaje dynia. Dynia fajnie łączy się z przyprawą curry więc użyłam jej odrobinę przy marynowaniu mięsa. I to był strzał w dziesiątkę.

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Więcej obiadów z dynią

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Sos jest kremowy i aksamitny, delikatnie słodki. Świetnie pasuje do kaszy, klusek i ziemniaków

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki (4-5 porcji):

  • 600g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki mąki do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • 1 duża cebula,
  • 300g obranej dyni Hokkaido,
  • 300g pieczarek,
  • 60g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 125g śmietany kremówki,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką i ostrą papryką, curry, czosnkiem i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy.

Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy w paseczki. Dynię kroimy w kostkę 1cm. Pieczarki smażymy na osobnej patelni na 1 łyżce masła aż cała woda z nich wyparuje.

Kurczaka oprószamy przyprawami, panierujemy i smażymy

Kurczaka oprószamy przyprawami, panierujemy i smażymy

Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę oraz dynię przez około 2 minuty.

Kurczak w kremowym sosie z dynią

Kurczak w kremowym sosie z dynią

Na patelnię dajemy mięso z kurczaka i podsmażone pieczarki, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem pod przykryciem około 8 minut na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia. Po tym czasie do zawartości patelni dodajemy suszone pomidory i śmietankę. Mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty (do miękkości dyni). W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica. Ta śmietana jest gęsta, kremowa.

Kurczak w kremowym sosie z dynią

Kurczak w kremowym sosie z dynią

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego 🙂

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Kurczak w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Jeśli przygotujesz kurczaka w kremowym sosie z dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź