Zapiekanki ziemniaczane mają ten plus, że są tanie w przygotowaniu. Możemy do nich wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Łączyłam już ziemniaki z grzybami, brokułem czy kalarepką. Przyszła pora na szpinak. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem jest bardzo delikatna w smaku. Może stanowić osobny posiłek lub dodatek do mięs smażonych lub pieczonych. Świetnie smakuje również odgrzewana. Polecam ją szczególnie na jarski obiad.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 
1kg ziemniaków, 
- 
½ kg szpinaku, 
- 
1 duża cebula, 
- 
2 ząbki czosnku, 
- 
1 łyżka posiekanego szczypiorku, 
- 
Szczypta gałki muszkatołowej, 
- 
1 łyżeczka oregano, 
- 
4 jajka, 
- 
250g ricotty, 
- 
200g sera feta, 
- 
1/3 szklanki śmietany kremówki, 
- 
100g śmietany 18%, 
- 
50g sera cheddar, 
- 
2 łyżki oliwy extra vergin, 
- 
Masło do smażenia, 
- 
Szczypiorek do posypania zapiekanki, 
- 
Sól, 
- 
Pieprz, 
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości 3mm. Plasterki dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minuty. Ziemniaki w tym czasie powinny zmięknąć. Jeśli nie są jeszcze miękkie to gotujemy je dodatkowo 1-2 minuty. Musimy uważać, aby się nie rozpadły. Ziemniaki ostrożnie odcedzamy i chwilę studzimy.
Umyty i osuszony szpinak umieszczamy w większym garnku. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i wyparuję z niego woda. Wykładamy go na deskę i zgrubnie siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę łączymy ze szpinakiem, dodajemy szczypiorek. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną kremówką i łączymy ze szpinakiem. Do szpinaku dodajemy również połową sera feta i sera ricotta. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostały ser feta i ser ricotta łączymy ze śmietaną 18% i mieszamy.
Naczynie żaroodporne prostokątne o wymiarach 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy połowę ziemniaków i oprószamy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy nadzienie szpinakowe. Na szpinak wykładamy nadzienie serowe i posypujemy je połową oregano. Następnie wykładamy resztę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy resztą oregano, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy startym serem. Zapiekankę skrapiamy oliwą. Zapiekamy 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.
Przed podaniem zapiekanki czekamy kilka minut, aby zapiekanka odpoczęła i warstwa serowa trochę zastygła.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Najlepiej użyć ziemniaków odpowiednej odmiany przeznaczonej do gotowania/pieczenia.
2) Szpinak możemy też smażyć chwilę aż zwiędnie i odcedzić go na sicie, a gdy trochę przestygnie odcisnąć wodę.
3) Należy uważać na dodatek soli, bo ser feta jest już dość słony.
















Super pomysł 🙂
Przeeepysznaa! Cieszę się, że trafiłam na ten blog ? Wystarczy trzymać się przepisu i sukces gwarantowany ☺️
Karolina dziękuję za miłe słowa 🙂