W tym tygodniu na blogu królują dania z młodymi warzywami. Będzie przepis m.in. na rabarbar, szpinak i młodą kapustę. A tymczasem zapraszam na pyszne danie obiadowe z kalarepki. Ta ziemniaczano-kalarepkowa „lazania” jest szybka do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje jej pieczenie. Jeszcze lepiej smakuje dnia następnego odgrzewana, gdy smaki się przegryzą. Można przygotować ją wieczorem, a rano tylko podpiec.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
2 kalarepki,
-
750g ziemniaków,
-
200g szynki,
-
200g śmietany kremówki,
-
150g żółtego sera,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Gałka muszkatołowa,
-
Zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Kalarepki i ziemniaki obieramy. Kroimy je w 3mm plasterki. Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub możemy kupić od razu pokrojoną. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Kremówkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Układamy kolejno warstwy: kalarepka, ziemniaki, szynka. Co drugą warstwę przesypujemy odrobiną startego sera i oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki lub kalarepka.
Wierzch polewamy równomiernie śmietaną i posypujemy resztą sera.
Naczynie przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. 15 minut przed końcem zapiekankę odkrywamy, aby ser się zarumienił z wierzchu.
Życzę smacznego 🙂
ciekawy pomysł na zapiekankę 🙂
Świetna, wygląda jak musaka:-)