Ciasto zebra z kremem

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite przekładane ciasto bez pieczenia. Ciasto to składa się z warstw herbatników kakaowych i maślanych przełożonych aksamitnym kremem budyniowym. Wierzch ciasta zwieńcza czapa z bitej śmietany. Ciasto jest delikatne, mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach.

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Do przełożenie ciasta wykorzystałam krem budyniowy z dodatkiem śmietany kremówki, który możecie już znać z Miodownika. Jedząc miodownik wiedziałam, że prędzej czy później przygotuje jego wersje bez pieczenia.

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

RÓŻNE WARIANTY CIASTA

  1. Można użyć jednego rodzaju herbatników.
  2. Na górę ciasta można wyłożyć owoce np. maliny, truskawki.
  3. Na krem śmietankowy można wyłożyć owoce i zalać je galaretką.
  4. Krem śmietankowy można przygotować z dodatkiem kawy - tak jak w TYM przepisie. Myślę, że to będzie super pasowało do całości.
Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia z herbatnikami

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

To ciasto to prawdziwy Hit, zaufajcie mi! Jest mięciutkie, kroi się jak masełko. Prezentuje się i smakuje pysznie.

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Składniki:

  • 300g herbatników kakaowych,
  • 300g herbatników maślanych,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 550g mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 170g cukru,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1g soli,
  • 150g masła,
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • DEKORACJA:
  • kakao,
  • czereśnie,
  • kuleczki białej czekolady Barry Callebaut

Przygotowanie:

KREM BUDYNIOWY: Do większego garnka z grubym dnem wlewamy mleko. Dodajemy sól, cukier wanilinowy, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka. Miksujemy wszystko razem mikserem aż do dobrego połączenia składników. Garnek wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy często mieszając. Początkowo mogą zacząć pojawiać się grudki, ale trzeba wszystko energicznie mieszać i masa zrobi się kremowa, budyniowa. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając i garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekane masło i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia masy budyniowej z masłem. Gotową masę przekładamy do czystej miski. Wierzch przykrywamy dokładnie folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 6h, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia krem budyniowy przekładamy do misy miksera i krótko, delikatnie ubijamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Łączymy ze sobą krem budyniowy i ubitą śmietankę. Robimy to delikatnie za pomocą szpatułką. Krem do przekładania miodownika mamy gotowy.

Krem dzielimy na 3 równe części.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy blaszkę 25x30cm. Możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ja używam blaszki nierdzewnej stąd wykładam herbatniki od razu na blachę.

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia - przygotowanie

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia - przygotowanie

W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych. Wykładamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy. Wykładamy warstwę herbatników maślanych. Ponownie dajemy 1/3 porcji kremu budyniowego i dokładnie wyrównujemy. Układamy warstwę herbatników kakaowych. Wykładamy ostatnią porcję kremu i układamy warstwę maślanych herbatników. Na koniec wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły.

Tuż przed podaniem ciasto oprószamy kakao przez siteczko. Dekorujemy kuleczkami białej czekolady oraz czereśniami. Smacznego!

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto pokroiłam na 20 porcji.

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Ciasto zebra z kremem bez pieczenia

Jeśli przygotujesz ciasto zebra z kremem bez pieczenia o konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź