Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Zapiekanki ziemniaczane mają ten plus, że są tanie w przygotowaniu. Możemy do nich wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Łączyłam już ziemniaki z grzybami, brokułem czy kalarepką. Przyszła pora na szpinak. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem jest bardzo delikatna w smaku. Może stanowić osobny posiłek lub dodatek do mięs smażonych lub pieczonych. Świetnie smakuje również odgrzewana. Polecam ją szczególnie na jarski obiad.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1kg ziemniaków,

  • ½ kg szpinaku,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

  • Szczypta gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 4 jajka,

  • 250g ricotty,

  • 200g sera feta,

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki,

  • 100g śmietany 18%,

  • 50g sera cheddar,

  • 2 łyżki oliwy extra vergin,

  • Masło do smażenia,

  • Szczypiorek do posypania zapiekanki,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości 3mm. Plasterki dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minuty. Ziemniaki w tym czasie powinny zmięknąć. Jeśli nie są jeszcze miękkie to gotujemy je dodatkowo 1-2 minuty. Musimy uważać, aby się nie rozpadły. Ziemniaki ostrożnie odcedzamy i chwilę studzimy.

Umyty i osuszony szpinak umieszczamy w większym garnku. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i wyparuję z niego woda. Wykładamy go na deskę i zgrubnie siekamy.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę łączymy ze szpinakiem, dodajemy szczypiorek. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną kremówką i łączymy ze szpinakiem. Do szpinaku dodajemy również połową sera feta i sera ricotta. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pozostały ser feta i ser ricotta łączymy ze śmietaną 18% i mieszamy.

Naczynie żaroodporne prostokątne o wymiarach 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy połowę ziemniaków i oprószamy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy nadzienie szpinakowe. Na szpinak wykładamy nadzienie serowe i posypujemy je połową oregano. Następnie wykładamy resztę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy resztą oregano, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy startym serem. Zapiekankę skrapiamy oliwą. Zapiekamy 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.

Przed podaniem zapiekanki czekamy kilka minut, aby zapiekanka odpoczęła i warstwa serowa trochę zastygła.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Najlepiej użyć ziemniaków odpowiednej odmiany przeznaczonej do gotowania/pieczenia.

2) Szpinak możemy też smażyć chwilę aż zwiędnie i odcedzić go na sicie, a gdy trochę przestygnie odcisnąć wodę.

3) Należy uważać na dodatek soli, bo ser feta jest już dość słony.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem





3 komentarzy

  1. Super pomysł 🙂

  2. Przeeepysznaa! Cieszę się, że trafiłam na ten blog ? Wystarczy trzymać się przepisu i sukces gwarantowany ☺️

    • cukiereczek

      Karolina dziękuję za miłe słowa 🙂

Zostaw odpowiedź