Zapiekanki ziemniaczane mają ten plus, że są tanie w przygotowaniu. Możemy do nich wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Łączyłam już ziemniaki z grzybami, brokułem czy kalarepką. Przyszła pora na szpinak. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem jest bardzo delikatna w smaku. Może stanowić osobny posiłek lub dodatek do mięs smażonych lub pieczonych. Świetnie smakuje również odgrzewana. Polecam ją szczególnie na jarski obiad.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
-
1kg ziemniaków,
-
½ kg szpinaku,
-
1 duża cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
-
Szczypta gałki muszkatołowej,
-
1 łyżeczka oregano,
-
4 jajka,
-
250g ricotty,
-
200g sera feta,
-
1/3 szklanki śmietany kremówki,
-
100g śmietany 18%,
-
50g sera cheddar,
-
2 łyżki oliwy extra vergin,
-
Masło do smażenia,
-
Szczypiorek do posypania zapiekanki,
-
Sól,
-
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości 3mm. Plasterki dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy ziemniaki się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minuty. Ziemniaki w tym czasie powinny zmięknąć. Jeśli nie są jeszcze miękkie to gotujemy je dodatkowo 1-2 minuty. Musimy uważać, aby się nie rozpadły. Ziemniaki ostrożnie odcedzamy i chwilę studzimy.
Umyty i osuszony szpinak umieszczamy w większym garnku. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i wyparuję z niego woda. Wykładamy go na deskę i zgrubnie siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę łączymy ze szpinakiem, dodajemy szczypiorek. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną kremówką i łączymy ze szpinakiem. Do szpinaku dodajemy również połową sera feta i sera ricotta. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostały ser feta i ser ricotta łączymy ze śmietaną 18% i mieszamy.
Naczynie żaroodporne prostokątne o wymiarach 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy połowę ziemniaków i oprószamy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy nadzienie szpinakowe. Na szpinak wykładamy nadzienie serowe i posypujemy je połową oregano. Następnie wykładamy resztę ziemniaków. Ziemniaki posypujemy resztą oregano, oprószamy solą i pieprzem i posypujemy startym serem. Zapiekankę skrapiamy oliwą. Zapiekamy 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.
Przed podaniem zapiekanki czekamy kilka minut, aby zapiekanka odpoczęła i warstwa serowa trochę zastygła.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Najlepiej użyć ziemniaków odpowiednej odmiany przeznaczonej do gotowania/pieczenia.
2) Szpinak możemy też smażyć chwilę aż zwiędnie i odcedzić go na sicie, a gdy trochę przestygnie odcisnąć wodę.
3) Należy uważać na dodatek soli, bo ser feta jest już dość słony.
Super pomysł 🙂
Przeeepysznaa! Cieszę się, że trafiłam na ten blog ? Wystarczy trzymać się przepisu i sukces gwarantowany ☺️
Karolina dziękuję za miłe słowa 🙂