Pyszna pasta do pieczywa, idealna na śniadanie lub kolację. Jest to również świetna propozycja na przekąskę, można nią smarować krakersy i dobrać dowolne dodatki. Ma intensywnie pomidorowy smak, jest kremowa, po prostu pyszna, a jej przygotowanie to chwilka. Polecam gorąco 🙂
Składniki:
- 1 puszka sardynek w oleju,
- 1 mała cebula,
- 40g masła (1/5 kostki),
- 5-6 suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Sardynki oraz suszone pomidory odsączamy z zalewy. Do naczynia blendera wkładamy sardynki, pomidory, cebulę i masło. Miksujemy aż do otrzymania kremowej konsystencji. Pod koniec dodajemy paprykę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem lub bagietką. Świetnie się sprawdzi również jako imprezowa przekąska - wystarczy posmarować nią krakersy i położyć np. kawałek ogórka. Życzę smacznego 🙂