Portugalska pasta z sardynek

Pyszna pasta do pieczywa, idealna na śniadanie lub kolację. Jest to również świetna propozycja na przekąskę, można nią smarować krakersy i dobrać dowolne dodatki. Ma intensywnie pomidorowy smak, jest kremowa, po prostu pyszna, a jej przygotowanie to chwilka. Polecam gorąco 🙂

Składniki:

 

  • 1 puszka sardynek w oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 40g masła (1/5 kostki),
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Sardynki oraz suszone pomidory odsączamy z zalewy. Do naczynia blendera wkładamy sardynki, pomidory, cebulę i masło. Miksujemy aż do otrzymania kremowej konsystencji. Pod koniec dodajemy paprykę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pastę przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem lub bagietką. Świetnie się sprawdzi również jako imprezowa przekąska - wystarczy posmarować nią krakersy i położyć np. kawałek ogórka. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź