Dziś prezentuje Wam kolejne pyszne danie obiadowe. Kurczaka w sosie przygotowuje bardzo często na obiad. Lubię ten sposób panierowania mięsa w mące i smażenia. Dzięki temu zabiegowi nie muszę później zagęszczać sosu, bo sam się zagęszcza podczas duszenia. Do kurczaka pasują wszelkie warzywa. I tym razem skusiłam się na szparagi i suszone pomidory. Pięknego koloru dodała kurkuma. Należy tylko pamiętać, żeby szparagi gotować krótko, aby pozostały jędrne i chrupiące. Danie wyszło pyszne! Poza sezonem na szparagi warto wykorzystać fasolkę szparagową.
Więcej przepisów na dania z kurczakiem
- Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym
- Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cebulą
- Kurczak curry pieczony na ryżu
- Kotlety siekane
To pomysł na pyszny i szybki obiad. Sos jest gęsty, delikatny i kremowy. Pasuje do kaszy, ryżu i ziemniaków.
Kurczak w kremowym sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami
Składniki (3-4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- suszony czosnek,
- 2-3 łyżki mąki do panierowania,
- 1 mała cebula,
- 1 mały pęczek szparagów (250g),
- 6 suszonych pomidorów,
- 100g śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 szklanka wody (250ml),
- olej do smażenia,
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką, czosnkiem i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy w paseczki. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy w ukośne kawałki wielkości około 2cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę. Na patelnię dajemy mięso z kurczaka. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia. Dodajemy suszone pomidory, szparagi oraz kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Zagotowujemy i gotujemy około 3 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂