Pierogi wegańskie

Bardzo lubimy pierogi. Dają one szerokie pole do popisu, bo farsz można przygotować dosłownie na milion sposobów. Dzisiejsza moja propozycje to pierogi, które zasmakują nie tylko weganom. Farsz to połączenie soczewicy, papryki i suszonych pomidorów. Najpierw soczewicę gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy ją z posmażoną papryką i suszonymi pomidorami. Pierogi serwujemy z puree z suszonych pomidorów. Można je też odgrzewać np. podsmażając  na rumiano na oleju.

Pierogi wegańskie

Pierogi wegańskie

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • Około ¾-1 szklanki ciepłej wody,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 200g czerwonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
  • 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • DODATKOWO:
  • 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy,
  • Natka pietruszki,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy ją na sicie i zostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 30sekund. Dodajemy paprykę i smażymy 3 minuty często mieszając. Następnie zawartość patelni podlewamy pół szklanki wody i dusimy paprykę około 10 minut tzn. do miękkości. Po tym czasie cała woda powinna wyparować. Paprykę z cebulą studzimy. Następnie łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, suszone pomidory i cebulę z papryką. Całość mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Farsz doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.

5 kawałków suszonych pomidorów miksujemy blenderem na puree.

Pierogi podajemy z puree suszonych pomidorów, posypane natką z pietruszki.

Życzę smacznego!

Pierogi wegańskie

Pierogi wegańskie





2 komentarzy

  1. To prawdziwa bomba smaków!

    • cukiereczek

      Dziękuję!

Zostaw odpowiedź