Jeśli masz ochotę na kurczaka w kremowym sosie, który nie wymaga dużo pracy w przygotowaniu to polecam Ci dzisiejszy przepis. Do mięsa z kurczaka dodałam dodatkowo suszone pomidory i pieczarki. Te dwa składniki bardzo często łączę ze sobą, bo idealnie do siebie pasują.
Danie robi się dość szybko i w sumie możemy przygotować je na jednej (dużej) patelni. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka na fileciki. Następnie oprószamy je przyprawami, panierujemy w mące i smażymy na rumiano. Gdy mięso się smaży to wtedy kroimy cebulę, pieczarki i suszone pomidory. Mięso wyjmujemy na talerz, a na patelni smażymy grzyby z cebulą. Gdy będą gotowe to ponownie wkładamy mięso oraz dodajemy suszone pomidory. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Dusimy krótko pod przykryciem i na sam koniec do sosu dodajemy śmietanę kremową. Odrobina natki pietruszki na wierzch i sosik mamy gotowy.
Taki sos pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków czy frytek. Nie potrzeba do niego zbytnio surówki lub innych dodatków. Ja tym razem podałam go z kaszą bulgur i ogórkiem kiszonym.
Więcej przepisów na dania z kurczakiem
- Kurczak w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym
- Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i cebulą
- Kurczak curry pieczony na ryżu
- Kotlety siekane
To pomysł na pyszny i szybki obiad. Sos jest gęsty, delikatny i kremowy. Pasuje do kaszy, ryżu i ziemniaków.
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Składniki (3-4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- suszony czosnek,
- 2-3 łyżki mąki do panierowania,
- 1 mała cebula,
- 200g pieczarek,
- 6 suszonych pomidorów,
- 100g śmietany kremówki,
- 1 szklanka wody,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki posiekana do podania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, słodką papryką, czosnkiem i pieprzem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odsączone z oleju suszone pomidory kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę oraz pieczarki do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje. Na patelnię dajemy mięso z kurczaka i suszone pomidory. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Możemy je zamieszać kilka razy podczas duszenia.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę kremówkę, mieszamy do połączenia. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Pyszny kurczaczek.Zanim się obejrzałam już znikł i nie zdążyłam zrobić zdjęć.Tak jak w przepisie podałam z kaszą bulgur i ogóreczkiem.☺️😊Trafia na moją ulubioną listę przepisów Gotuj z Cukiereczkiem.
Bardzo się cieszę, że smakuje ♥️
Obiad przepyszny sos wyśmienity polecamy goraco
Bardzo dziękuję 🙂 Smacznego!
Przepyszne. Całej rodzinie smakowało.
Bardzo mi miło 😍
Prosty i szybki przepis. Pyszny obiad wyszedł 😊
Bardzo dziękuję ♥️