Orientalnej nutki smakowej dodaje mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Polecam ich podanie szczególnie ze śmietanką kokosową. Placki najlepiej smakują świeże, ale dobrze się też odgrzewają. Polecam na śniadanie bądź deser.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
2 duże dojrzałe banany,
-
4 jajka,
-
1 i ¼ szklanki mąki,
-
1 i ¼ szklanki mleczka kokosowego,
-
Szczypta soli,
-
Olej do smażenia,
-
Do podania: cukier puder, bita śmietana lub śmietanka kokosowa, 2 banany, limonka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy rozgniecione widelcem banany, jajka, mąkę, szczyptę soli, mleczko kokosowe. Miksujemy całość aż do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać gładkie lejące się ciasto. Ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
Po tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cienkie placuszki na rumiano z obu stron. Placki smażą się dość szybko. Nie dajemy zbyt dużo tłuszczu, wystarczy go naprawdę niewielka ilość.
2 banany kroimy w plasterki. Placuszki podajemy ułożone w stosik na przemian z plasterkami bananów, skropione sokiem z limonki, oprószone cukrem pudrem i z dodatkiem śmietanki kokosowej bądź bitej śmietany.
Życzę smacznego 🙂