Placki bananowe po tajsku

Orientalnej nutki smakowej dodaje mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Polecam ich podanie szczególnie ze śmietanką kokosową. Placki najlepiej smakują świeże, ale dobrze się też odgrzewają. Polecam na śniadanie bądź deser.

Placki bananowe po tajsku

Placki bananowe po tajsku

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 2 duże dojrzałe banany,

  • 4 jajka,

  • 1 i ¼ szklanki mąki,

  • 1 i ¼ szklanki mleczka kokosowego,

  • Szczypta soli,

  • Olej do smażenia,

  • Do podania: cukier puder, bita śmietana lub śmietanka kokosowa, 2 banany, limonka

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładamy rozgniecione widelcem banany, jajka, mąkę, szczyptę soli, mleczko kokosowe. Miksujemy całość aż do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać gładkie lejące się ciasto. Ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby odpoczęło.

Po tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy cienkie placuszki na rumiano z obu stron. Placki smażą się dość szybko. Nie dajemy zbyt dużo tłuszczu, wystarczy go naprawdę niewielka ilość.

2 banany kroimy w plasterki. Placuszki podajemy ułożone w stosik na przemian z plasterkami bananów, skropione sokiem z limonki, oprószone cukrem pudrem i z dodatkiem śmietanki kokosowej bądź bitej śmietany.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź