Wegańskie placki kokosowe z bananem i marakują

Te placki nie zawierają jajek i mleka krowiego, ale są przepyszne i takie puszyste. Sama byłam zaskoczona pozytywnie ich smakiem. Przygotowujemy je na mleczku kokosowym. Część mleczka redukujemy z cukrem. W ten sposób otrzymujemy pyszny sos, którym polewamy placuszki na talerzu. Te placki mogą konkurować z niejednymi "prawdziwymi" placuszkami.

Wegańskie placki kokosowe z bananem i marakują

Wegańskie placki kokosowe z bananem i marakują

SKŁADNIKI:

  • 150g mąki pszennej (1 szklanka),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • Szczypta soli,
  • 2 banany,
  • 2 marakuje,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieramy i kroimy w plasterki. W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami cukru. Mleczko kokosowe wstrząsamy przez otwarciem. Jeśli nie jest jednolite to przekładamy je do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Po chwili wszystkie jego warstwy powinny się połączyć. Odmierzamy 300ml mleczka i dodajemy do suchych składników do miski. Mieszamy wszystko rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wkładamy 2 łyżki ciasta na jednego placka. Następnie na placku układamy 4-5 cienko pokrojonych plasterków banana. Placka smażymy do momentu aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Wówczas obracamy go na drugą stronę. Należy to robić ostrożnie, bo placki wegańskie są delikatniejsze niż te na jajkach. Placki dosmażamy na drugiej stronie. Powinniśmy otrzymać 8-10 dużych placków.

Podczas gdy placki się smażą to przygotowujemy sos. Do rondelka przelewamy pozostałe 100ml mleczka kokosowego. Dodajemy także pozostałą 1 łyżkę cukru. Gotujemy sos często mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje. Powinniśmy uzyskać gęstość śmietany.

Placki podajemy polane sosem kokosowym. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki bananów. Na sam koniec na placuszki wykładamy łyżeczką miąższ z marakui.

Życzę smacznego!

Wegańskie placki kokosowe z bananem i marakują

Wegańskie placki kokosowe z bananem i marakują

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij