Kokosowy pudding chia z borówkami

Nasiona chia bardzo chętnie wykorzystuję w kuchni i najczęściej przygotowuję z nich puddingi. Naszym ulubionym jest pudding chia z musem z mango, przygotowany z jogurtu naturalnego. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować wersję kokosową, bo przygotowaną z mleczka kokosowego z puszki. Jest bardzo prosty do zrobienia, bo wymaga tylko wymieszania wszystkich składników. Mimo, że nie zawiera cukru to jest dość słodki. Zamiast borówek można dodać mix owoców jagodowych (np. maliny, jagody i borówki). Można ewentualnie dodać odrobinę miodu do smaku. Nam jednak najbardziej smakuje wersja bez dosładzania.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 8 łyżeczek nasion chia (40g),
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • 300g borówek

PRZYGOTOWANIE:

Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.

Po napęcznieniu pudding łączymy z borówkami i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja zawiera około 512,3kcal. W tym:

  • węglowodany – 25,0g,
  • białko – 8,1g,
  • tłuszcz – 42,3g,
  • błonnik – 9,8g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub kolację.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Idealny na podwieczorek.

Kokosowy pudding chia z borówkami

Kokosowy pudding chia z borówkami





4 komentarzy

  1. Szybki i smaczny deserek dla całej rodziny ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakował ?

      • Wyszedł bardzo rzadki.. Po 4 h w lodówce.. Co jest nie tak?

        • cukiereczek

          Być może składniki zostały źle odmierzone i pudding odpowiednio nie zgęstniał. Nie wpływa to jednak na smak ?

Zostaw odpowiedź