Nasiona chia bardzo chętnie wykorzystuję w kuchni i najczęściej przygotowuję z nich puddingi. Naszym ulubionym jest pudding chia z musem z mango, przygotowany z jogurtu naturalnego. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować wersję kokosową, bo przygotowaną z mleczka kokosowego z puszki. Jest bardzo prosty do zrobienia, bo wymaga tylko wymieszania wszystkich składników. Mimo, że nie zawiera cukru to jest dość słodki. Zamiast borówek można dodać mix owoców jagodowych (np. maliny, jagody i borówki). Można ewentualnie dodać odrobinę miodu do smaku. Nam jednak najbardziej smakuje wersja bez dosładzania.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 łyżeczek nasion chia (40g),
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 300g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.
Po napęcznieniu pudding łączymy z borówkami i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja zawiera około 512,3kcal. W tym:
- węglowodany – 25,0g,
- białko – 8,1g,
- tłuszcz – 42,3g,
- błonnik – 9,8g.
To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub kolację.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Idealny na podwieczorek.
Szybki i smaczny deserek dla całej rodziny ?
Cieszę się, że smakował ?
Wyszedł bardzo rzadki.. Po 4 h w lodówce.. Co jest nie tak?
Być może składniki zostały źle odmierzone i pudding odpowiednio nie zgęstniał. Nie wpływa to jednak na smak ?