Nasiona chia bardzo chętnie wykorzystuję w kuchni i najczęściej przygotowuję z nich puddingi. Naszym ulubionym jest pudding chia z musem z mango, przygotowany z jogurtu naturalnego. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować wersję kokosową, bo przygotowaną z mleczka kokosowego z puszki. Jest bardzo prosty do zrobienia, bo wymaga tylko wymieszania wszystkich składników. Mimo, że nie zawiera cukru to jest dość słodki. Zamiast borówek można dodać mix owoców jagodowych (np. maliny, jagody i borówki). Można ewentualnie dodać odrobinę miodu do smaku. Nam jednak najbardziej smakuje wersja bez dosładzania.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 łyżeczek nasion chia (30g),
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 300g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.
Po napęcznieniu pudding łączymy z borówkami i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja zawiera około 490kcal. W tym:
- węglowodany – 24,7g,
- białko – 7g,
- tłuszcz – 40,7g,
- błonnik – 8g.
To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub kolację.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Idealny na podwieczorek.

Kokosowy pudding chia z borówkami
Szybki i smaczny deserek dla całej rodziny 😁
Cieszę się, że smakował 😋